1553

Чанта и пола "Направи си сам" за Деня на дизайна

Деца ще дефилират с изработени от тях модели и чанти в импровизирано ревю по повод Световния ден на дизайна. Той се чества на 27 април, откакто Професионалното обединение на дизайнерите в САЩ решило да постави началото на професионалния си празник през 2006 г. А под тепетата Школата по дизайн към Центъра за подкрепа на личностното развитие - ОДК - Пловдив, ще използва повода, за да покаже колко сръчни и креативни са нейните възпитаници.

Заниманията в школата посещават ученици от 1. до 12. клас. Много от тях вече се научиха да шият на машина, разказва ръководителката Маша Катилева. В момента децата изработват чанти от текстил - добрите стари торби от здрав плат с две дръжки, които в миналото се наричаха "пазарски", а сега ги носи всяка тийнейджърка. Всяко от децата не само шие своята, а създава свой дизайн, като рисува отгоре с текстилни бои, апликира и разкрасява, както му подсказва въображението.

Преди да преминат към дизайна, всички правят първи стъпки с рисуване на човешка фигура и лице, учат пропорции и как да "раздвижат" фигурата.

В гардероба на някои госпожички от школата вече са и първите собственоръчно направени поли - с набор, тюл и малко помощ от г-жа Катилева.

Още по-забавни са предизвикателствата, когато трябва да се майстори от нищо нещо. Идеята за рециклирането, отговорното потребление и нов живот на капачки, стари парчета плат и хартия е основна философия на Школата по дизайн.

През миналата година тя инициира и благотворителна акция, в която децата от школата събраха кукли Барби, ушиха им рокли и ги подариха на връстници от детски болнични отделения.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?