Следвайте ни

Бутикови матури за един зрелостник по география и руски

viber icon

Само за по един зрелостник в цялата Пловдивска област ще бъде организирана трета матура по желание – по география и по руски език. 

Всяка година се налага провеждането на такива „бутикови“ изпити, за които подават заявление по неколцина абитуриенти. В пъти повече са организираните служители и квестори за провеждането им, а има случаи накрая зрелостниците да не се явят.

Маратонът от тазгодишните матури по желание започва утре, като всеки ден ще има изпити сутрин и следобед. Последният е на 31 май. На трета матура обикновено се явяват младежи, които имат намерение да учат зад граница и в балообразуването там участва оценката от зрелостен изпит по дадена дисциплина. 

Тази година общо 92-ма от областта са подали заявление да се явят на допълнителните изпити. Утре в 8 часа за 48 ще стартира матурата по английски, в това време над теста по руски ще работи единственият зрелостник, записан за този предмет. От 14 ч. е матурата по физика и астрономия, на която се явяват 12  човека от Пловдивска област.

На 27 май сутринта ще има матура за шестима – един зрелостник по география и 5 по философски цикъл, а следобед се чакат двама по биология и здравно образование. В петък 15 трябва да се явят на математика. За следобедните изпити по немски, испански, италиански и френски език нямаме желаещи.

Финалът на редовната кампания е на 31 май с държавен зрелостен изпит по желание по история и цивилизация, за който са се записали четирима пловдивски абитуриенти, още четирима искат да държат втората матура за деня – по химия и опазване на околната среда.

Всички държавни зрелостни изпити по желание ще се проведат в една и съща сграда – ПГО „Ана Май“, като са ангажирани 16 зали и 62-ма квестори. Правилата за провеждане и противоепидемичните мерки са като на задължителните.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?