44

Бутикови матури с един ученик по биология и немски

Бутикови матури за по един-двама зрелостници предстоят в Пловдив, след като вече минаха двата задължителни зрелостни изпита за дванадесетокласниците от областта.

Допълнителни изпити по желание тази година под тепетата ще има  по 13 дисциплини, като по някои матурите ще са и по предмета като общообразователна подготовка, и като профилираща.

Общо 292-ма зрелостници от Пловдивска област са подали заявления да държат допълнителен зрелостен изпит. Осмина от тях даже искат да се явят по на два.

Други 10 ще използват матурите като възможност за валидиране на компетентности по учебен предмет, които не са придобити заедно с випуск 2024 в редовния учебен процес.

Само за по един човек Регионалното управление на образованието в Пловдив ще организира допълнителни зрелостни изпити по биология и здравно образование (профилирана подготовка) и немски език (общообразователна подготовка). По двама се очакват на допълнителните матури по география, информатика, физика, немски, а за първи път и по корейски език. В други области в страната има желаещи даже за румънски, португалски, японски и китайски.

В Пловдивска област най-много са желаещите за допълнителни матури по математика - 139, по английски език - 74, по география и икономика - 22, и по биология и здравно образование - 18.

Обикновено причината да се държат допълнителни матури е кандидатстване зад граница - когато в балообразуването в съответния университет участва оценка от държавен зрелостен изпит по определена дисциплина, който кандидатът не е положил.

Разнородните желания налагат РУО да организира общо 20 допълнителни матури от 22 до 29 май. В 8.30 ч. започват изпитите по дисциплините от общообразователната подготовка, от 14 ч. са по учебните предмети като профилирана подготовка.

Допълнителните матури по желание ще се проведат в 21 учебни заведения в Пловдивска област, ангажирани са 42 зали и 211 квестори. Организацията е сложна и изисква сериозен ресурс - на практика за „бутиковите“ изпити за един зрелостник работи целият екип от директор, квестори, охрана. В същото време опитът от предишни години показва, че нерядко заявилите желание да положат матурата в крайна сметка не се явяват.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?