71

Бутикови матури по 4 предмета - явява се по един зрелостник

Само за по един зрелостник от Пловдивска област ще бъдат организирани „бутикови“ допълнителни матури по желание ​- по биология и здравно образование, философски цикъл, физика и астрономия като профилиращи,  а от общообразователните - по руски език.

Изпитите започват  днес и ще се проведат по график до 1 юни включително, като заради многото учебни дисциплини има сутрин и следобед. 

Общо 320 зрелостници от областта са подали заявления за допълнителните зрелостни изпити - 299 по общообразователни предмети и 21 по профилиращи. До момента това бяха предимно младежи, които кандидатстват  в чужбина и за балообразуването им е нужна оценка от матура по определен предмет. Тази година обаче са значително повече, защото за първи път на тези дати държат матури  завършилите през минали години. До момента те се явяваха на датата на втората задължителна матура по избираeм предмет. Това лято за първи път тя е само по профилиращите, а завършилите минали години могат да изберат само общообразователна дисциплина, тъй като по тяхно време още нямаше профилиращи след 11. клас. Така те ще държат втория задължителен зрелостен изпит на датите за допълнителните по желание, но ще им се зачита като редовния втори.

Най-масова ще е матурата по математика - 96 са заявили желание да се явят по програмата за общообразователна подготовка, а 12 по профилираната. Следва английски - съответно с 63 и 6 желаещи. За биология и здравно образование мераклиите са общо 62-ма, за география и икономика ​- 30, само по общообразователна подготовка. Толкова са и по философски цикъл, но за един от зрелостниците изпитният формат ще е върху програмата по профилиращ предмет. Осмина са посочили история като общообразователен, трима ​- химия и опазване на околната среда, трима ​- информационни технологии, 1 ​- руски език. По физика и астрономия, за които нямаше желаещи за втора матура, за третата са се записали 6-има - петима като общообразователен предмет и един като профилиращ.

Шестима зрелостници ще се явят по на две допълнителни матури, с което ще държат общо 4. Зрелостните изпити по желание ще се проведат в 42 зали в 14 училища в Пловдивско, осигурени са 168 квестори. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?