Следвайте ни

Бунтът срещу маските в училище остана само на площада

Няма да глобяват родители и директори, но Педагогическият съвет може да накаже ученика

viber icon

Протестът срещу носенето на маски в училище засега остава само шумотевица на площада. В Пловдивските училища към момента няма съпротива да се носят предпазни средства в коридорите и общите части на сградите – дори в учебни заведения, в които учат деца на най-активните протестъри.

В акция под прозорците на Регионалното управление на образованието на 14 септември те се заканиха, че няма да позволят на своите деца да ходят с маска в училище.

Още когато в началото на септември в ОУ „Яне Сандански“ оповестили плана на школото за организация на тази учебна година в условия на пандемия, баща от единия от четвъртите класове реагирал доста остро срещу изискването децата да носят маски. Това е едно от задължителните предписания в насоките, които МОН прати на директорите, след като формулира медицинския протокол заедно с Министерството на здравеопазването.

Класната споделила с директорката Маргарита Бозова тревогата си дали правилата ще се спазват, щом има родители, които не ги възприемат. Наблюдавам този клас с повишено внимание, за да имаме готовност за допълнителни разговори, ако се наложи, каза школската шефка. Засега обаче няма съпротива от нито едно дете. 

Проследявайки как се следват правилата и от другите хлапета, Бозова забелязала друг четвъртокласник без маска. Оказало се, че има астма и не носи предпазни средства по изрично предписание на лекуващия си лекар.

Учебното заведение следи дали всички деца изпълняват мерките, а в коридорите са поставени кутии, в които има резервни маски, ако някой се я е забравил, изцапал или повредил.

И в ОУ „Елин Пелин“  заявката на родители, че няма да пуснат децата с маски в училище, засега няма продължение в реални действия. Ако някой възрази, моят отговор е категоричен – да се обърне към МОН и МЗ, казва директорката Татяна Вангелова. Тя добави, че има известно напрежение сред родителите на деца от начален курс само сутрин, когато се налага да се изчаква при влизане на учениците един по един.

Междувременно втори ден продължава протестът на несъгласните с носенето на маска родители –  от вчера те се събират в 11,30 часа пред президенството в София.  Акция ще има и утре. Исканията са носенето на маски в общите помещения в училище да е препоръчително, а не задължително, както и да отпаднат изолаторите, а при нужда за такова помещение да се ползва лекарският кабинет в училище.

Настояват още да се осигури топла вода и сапун за всяко дете, дезинфекцията пък да е само преди и след края на учебните занятия за деня. Сред 11-те искания на протестиращите родители, които са внесени официално в институциите, са още: проветряване, учене на отворени прозорци или навън; деца със симптоми да си останат у дома; PCR тест да се прави само по желание, с писмено съгласие на родителя; дворовете да не се разчертават на зони за различните класове; да няма беседи за заразата ежечасно. Родителите държат мерките да са пожелателни, без право на РУО и всяко училище да въвежда задължителни правила, които са различни от насоките на МОН или от записаните в техните искания. При асинхронно обучение искат да се отчита ангажираността и на ученици със СОП.

Протестърите събират и електронна петиция за оставка на министър Красимир Вълчев.

Носенето на маски и контролът дали това се спазва предизвика напрежение и в учителската гилдия, след като здравните власти се заканиха да глобяват школски директори, ако деца не спазват изискването. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ реагира остро срещу това, макар че преди това лидерът Юлиян Петров също настоя за санкции – 1000 лв. глоба за родител, ако не прибере до час детето си при проявени симптоми на неразположение. В крайна сметка МОН отхвърли такава мярка срещу семействата  и се договори с МЗ, че няма да се глобяват и директорите.

Спрямо ученици, които не спазват правилата, ще се процедира по регламентите за дисциплината в училище, които дават възможност на Педагогическия съвет да наказва със забележка, а при повтарящи се и по-тежки провинения да иска преместване в друг клас или училище.

До такива крайни мерки обаче едва ли ще се стигне, още повече че МОН изрично подчерта в насоките до директорите да не се създава паника и да няма прекомерен стресиращ натиск върху учениците – да не се бърза със санкции, а изискванията да се напомнят, като се акцентира, че спазването им намалява риска от заразяване.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?