Следвайте ни

Броят ударно отсъстващите в областта - за минаване онлайн след 5. клас при над 15%

Новите положения в заповедите на МОН и МЗ създават много вариации за решения в системата на образованието, въвеждат ги в обща база данни

viber icon

Училищните директори от Пловдивска област трябва светкавично да информират за броя ученици, отсъстващи поради грипоподобни симптоми, ковид или карантина. Информацията ще се прецизира още до края на днешния ден от Регионалното управление на образованието и Регионалната здравна инспекция, за да се предприеме преминаване към обучение от разстояние в електронна среда там, където е достигнат праг от 15%.

Процедурите са задействани рано тази сутрин от началника на РУО Иванка Киркова с указание до директорите в отговор на заповедта на здравния министър от снощи. Тя разпорежда преустановяване на присъствените занятия от 5. до 12. клас в областите от червена зона при 15% отсъстващи по причини, свързани с ковид. Тези нива трябва да се измерят само при децата, които сега са в присъствена форма, като се отчете периодът 4-11 ноември. Когато има готовност с данните, заповед за превключване, според нареждането на здравния министър, трябва да издаде образователният – Красимир Вълчев.

Дала съм указания днес да не се връща от училище нито един ученик от нито един клас, включително в други общини, където още няма превключване като в Пловдив, където онлайн са всички ученици от 6. до 12. клас по решение на Областния щаб, обясни Иванка Киркова. Целта е да се направи организация през днешния ден, тъй като заповедта на здравния министър бе оповестена снощи и нямаше възмажност системата да реагира, а влиза в сила от днес.

След като са наясно с процента на отсъстващите, по насоките от РУО училищните директори трябва да отнесат този анализ към положенията в новите заповеди на МЗ и МОН от вчера, но приоритетно към разпореждането на здравния министър.

Както „Марица“ писа, от днес той забранява присъствени занятия от 5. до 12. клас при над 15% отсъстващи във връзка с коронавируса, като отменя и изключенията, за които бе дадена възможност от МОН след предишната му заповед. Те касаеха възможност при общ режим на обучение в електроннна среда  присъствено да има практически занятия, стажове, изпити и да се провеждат занятията за учене чрез работа в дуалната форма на професионалните гимназии. Сега те също се отменят.

Новите положения в заповедта на Красимир Вълчев от снощи пък дават възможност на школските директори при повишаване на броя на заболели и карантинирани да поискат преминаване онлайн на цялото училище, на отделна паралелка или на няколко, включително в начален курс, където досега това се правеше само в случай на карантина. Имат право да изберат и щафетно превключване, редувайки паралелки присъствено и онлайн до края на календарната година. Преди трябваше да искат при всички случаи разрешение от МОН. Ако става въпрос за под 50% от паралелките, вече могат да се разпоредят и без съгласуване с министъра. 

Този широк спектър възможности към днешна дата ще създаде много различни ситуации в учебните заведения в различните населени места. За да се управляват процесите, РУО е пратило на директорите линк, чрез който да въвеждат в обща база данни кой клас минава онлайн и по кое от описаните в двете заповеди условия.

Задължително е при взимането на решенията да се „напаснат“ указанията в разпорежданията на двете министерства, както и на кризисните щабове. Според допълнителни указания от МОН от тази сутрин, с приоритет е заповедта на здравния министър - тоест, ако училище в червената Пловдивска зона е с над 15% отсъсващи по ковид причини, учениците от прогимназия и гимназия минават онлайн. Ако не, се прилага заповедта на Красимир Вълчев, в която посочените варианти не са императивни, а само дават повече свобода нза преценка и действие на директорите по места. Там няма прагови стойности и кога има прекомерно влошаване на ситуацията ще отсъждат те. Отново обаче трябва да има решение на Педагогичедски съвет, Обществен съвет и съвпадение с преобладаващите нагласи на родителите.

Тепърва ще се мисли  как да се действа в Пловдив и областта. Преди заповедите от снощи са обсъждани различни варианти – например всички да се върнат в клас и по-нататък директорите да взимат решенията; да се върнат само гимназистите, а за петокласниците да се решава локално; за начален етап превключване да се налага само ръководството на школото, отчитайки актуалната заболеваемост, но и  има ли кой да остане с децата у дома.

При всички случаи предстои динамично и гъвкаво взимане на решения в следващите дни, които ще са в различна посока за различните общини и училища.

При отчитането на броя отсъстващи предвид прага от 15% в цифрата няма да се включват нередовните в клас,  които по принцип имат проблем с посещаемостта на занятията.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стоянови

Стоянови

12.11.2020 | 12:57

Дано г-жа Киркова успее да спре глупостите на тая областна, да спре този хаос. Киркова е разумна жена.

Отговори
2 0
Родители и учители

Родители и учители

12.11.2020 | 12:53

Голямо, поредно безумие от тая областна.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?