Следвайте ни

Бронз от световната олимпиада по химия за Павел от МГ

viber icon

Бронзово отличие в един от най-престижните турнири в света - Международната олимпиадата по химия (IChO 2020), заслужи десетокласникът от Математическата гимназия Павел Николов. В 52-то издание на турнира се конкурираха 240 ученици от 60 държави, а българските химици успяха да завоюват общо един сребърен и три бронзови медала.

Това е второ отличие от световен форум за Павел в последния един месец, след като спечели сребро на Менделеевската олимпиада, в която  на 14 и 15 юли участваха над 100 състезатели от 27 държави.

Първите успехи на момчето са още като шестокласник, оттогава се състезава – обикновено с по-големи от него съперници.

Този път среброто е за Дамян Францов от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Бронз взеха също Георги Недялков и Теодор Маслянков  от същото училище.

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Климент Охридски”.

Тази година участието на нашите отбори и в двете международни състезания се осъществи онлайн от класните стаи на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?