Следвайте ни

Брожения за приема по екскурзоводство и компютърна анимация след 7. клас

Професионалните паралелки - 64%, профилирани - 36%, от всички тях STEM са 56,6%

viber icon

С две възражения, само едно от които бе уважено, Постоянната комисия по заетостта към областната управа прие днес план-приема след 7. клас в гимназиите в Пловдивска област.

Съпротива срещу предложенията на директорите възникнала още в петъчния ден, когато ръководството на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства се възпротивило РУО да одобрява паралелка „Компютърна анимация“ в СУ „Никола Вапцаров“, каквато има и школото на подчинение на Министерството на културата.

По закон друга може да бъде разкрита в населено място с над 30 000 жители, каквото е Пловдив, но ако първото учебно заведение не разполага с материална база и кадри да обезпечи подготовката на желаещите. Началникът на РУО Иванка Киркова обясни, че е била изискана информация от гимназиите към други министерства какъв прием планират, но НГСЕИ не е изпълнила заповедта да заяви своя план-прием, за да няма дублиране.

 За да се постигне баланс при възникналия в последния момент конфликт, е направена промяна в средното училище. Областната комисия по заетостта също се съгласи паралелката по компютърна анимация там да бъде заменена с „Графичен дизайн“.  Професията е търсена напоследък и има връзка със STEM, каза Иванка Киркова.

С направената  заради НГСЕИ  корекция обаче се навлиза в "територията" на други училища. В Пловдив традиция в подготовката на такива кадри вече има СУ „Св. св. Кирил и Методий“. А тази година и СУ „Черноризец Храбър“ предлага професията - като дуална паралелка. Ако я реализира, това ще е първата за учене чрез работа в Пловдивско извън професионалните гимназии.

Не намери подкрепа другото  възражение - на Велизар Петров от Агенцията за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия. При тотална липса на подкрепа на екскурзоводството във време на пандемия не е удачно да се разкриват нови паралелки за такива кадри, заяви той. В момента работи по проект на Министерството на транспорта и има поглед върху ситуацията в сектора, както и информация от кухнята, защото също е екскурзовод.

Възражението му засяга преориентирането на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Асеновград към професионална паралелка по екскурзоводство вместо предишната профилирана с английски. Това се наложи заради настояването на МОН да няма вече профилирани чуждоезикови паралелки извън профилираните гимназии, като последствията засегнаха общо 4 учебни заведения в Асеновград и Карлово. Очакванията бяха Карлово да откаже да съгласува план-приема, след като Общинският съвет гласува против смяна на профила на паралелките. На онлайн заседанието обаче нямаше представител на общината, освен от Бюрото по труда, откъдето не взеха отношение. Вместо това, реакция имаше  срещу паралелка по екскурзоводство в Асеновград.

Такава подготовка първо предполага перфектно овладяване на чужд език, знания за икономически понятия и ресурси, география, история и култура, защити я Иванка Киркова. И подчерта, че новата паралелка вече има партньор от бизнеса, като се подкрепя и от Историческия музей в Асеновград. Пандемията пък не може да е причина за отказ от нея, защото ще отмине, а кадрите ще се дипломират след 5 г. Именно ако се мисли стратегически, за региона, не би трябвало да се подготвят такива специалисти, защото няма необходимост, а и центровете за професионална квалификация предлагат такива курсове, репликира Велизар Петров. И гласува въздържал се.

С 28 гласа „за“ от 47 членове на комисията рамката на план-приема бе приета. 19 не участваха в онлайн заседанието, на което бе направен запис, но те ще могат да гласуват по имейла. Какъвто и да е вотът им обаче, мнозинството вече каза думата си за 235 паралелки в Пловдивска област, където тази година основно образование завършват 5981 ученици. При средна пълняемост 26 деца в предложените паралелки, остават 25 свободни позиции. Реално ще са повече, защото всяка година част от учениците не продължават в гимназия, има и миграция към и от чужбина.

Професионалните паралелки – 64%, STEM – 56,6 на сто

Разчетът предвижда 151 професионални паралелки. От тях 145 са с 5 г. срок на обучение, а 6 – с 3-годишен в обединените училища. Това означава, че паралелките с професия ще са 64% от всички при заложена цел от МОН 60 на сто.

Профилираните са 84 (35,74%).

План-приемът покрива квотата на МОН и за STEM паралелки. Ако се реализират заложените, техният дял ще е 56, 6% при желан от МОН 56,4.

При предварителна рамка от министерството за 236 паралелки в Пловдивска област бяха одобрени 235. Една резерва остава за ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски, ако МОН потвърди решението на ОбС школото да стане обединено и занапред да обучава до 10. клас. От това има нужда, тъй като средното училище в града не може да поеме всички деца.

21 от професионалните паралелки са нови за училището, което ги предлага. Единствената нова професия в областта ще бъде „Монтажник на водоснабдителни канализационни мрежи“ – дуална паралелка в ПГСТ „Гоце Делчев“ под тепетата.

Прием след 7. клас ще има и в 24 дуални паралелки, от които 6 са нови. Миналата година бяха реализирани 20,5.

За дуалното професионално образование - очаквайте подробности

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

123321

123321

15.02.2021 | 18:41

Ако началничката на РУО е допуснала такива неразбории - крайно време да се смени и без това въпросната госпожа е назначена без конкурс

Отговори
4 0
Явор

Явор

15.02.2021 | 21:52

Тя не е на тоя пост , щото е много умна, а щото е човек на някой!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?