71
Следвайте ни

Брожение сред родителите: Да отпадне изискването за 50% съгласни за връщане в клас с тест

Сега някои деца са онеправдани - семейството им е казало "да", но остават онлайн заради отпора на другите в паралелката

viber icon

Редно ли е достъпът до присъствено обучение за учениците да зависи не само от осигуряването на такава възможност от отговорните институции, но и от желанията на останалите родители в класа на детето? Този въпрос поставят родители, които са дали съгласие за тестване на тяхното дете, но то си остава вкъщи заради отказа на другите семейства в паралелката. Според действащите в момента правила завръщането в клас става само при съгласие на семействата на 50% от учениците.

По данни на МОН от 22 ноември само 62% от учениците от I до IV клас са се върнали към присъствено обучение. В групата на останалите 38% са несъгласните родители, но и съгласни, които обаче не могат да пратят на училище детето заради отказа на други.

Катя Чапарова е майка на третокласничка. „В последно време акцентът се пренесе изцяло върху учениците от 5. до 12. клас и осигуряването на тестове, а проблемът все още не е решен дори при най- малките – казва тя. -  Става въпрос за условието за 50% съгласие с тестване в определен клас, за да се върнат желаещите ученици. Този проблем никой никъде не поставя, а той е силно дискриминационен за много родители, които са в нашата ситуация. Ние също сме подали декларация за съгласие с тестване, но това не означава, че детето ни ще се върне скоро в клас.

Условието за 50% съгласие на родители създава една нелогична ситуация, в която правото на детето ни на реално образование зависи не от нашата декларация, не от изпълнение на условията в наредби и заповеди, а от мнението на непознати хора за нас в този клас, в който повече от 50% от родителите не желаят да подадат декларация за тестване.

Те желаят онлайн, и дори да се върнат по- малко от 50% от учениците в един клас реално в училище, статутът на тези деца не се променя, т.е. те пак се обучават по избраната от тях форма - онлайн.. 

Но не и нашето дете, въпреки правото му на присъствено обучение и съгласието с условията за тестване. Какво право на избор имат родители като нас? Дори и да ваксинираме детето си, то пак не може да се върне реално в клас… 

Защо трябва обучението на детето ни да зависи от мнение на други хора, които не са с правораздавателни функции и с които сме попаднали в една група (клас) на случаен признак, дори не сме ги избирали? Какви са те, че да определят правото и съдбата на детето ни? В абсолютно безсилие сме…“

В сложна ситуация е  и Ваня Петкова, чийто син е петокласник в пловдивско училище. При минаването към ротация в четвъртък съгласие за връщане присъствено дали само 6 родители при 17 ученици в паралелката, всички останали входирали искане за обучение от разстояние в електронна среда. Сега, при новото положение с тестване от понеделник, съгласните са с няколко повече и положението е на кантар.

Междувременно обаче вече много са се изострили отношенията в класа. Родителите на децата онлайн изискват същото внимание като към присъстващите, което не е по силите на преподавателя. Становището на МОН също е да се работи приоритетно с децата в училище, а другите пред екраните да наблюдават урока, без да се включват, при невъзможност за хибридно обучение. Родителите се настроиха помежду си, възникнаха караници, класната изнемогва, описа Ваня Петкова.

Във връзка с проблема на онеправданите родители, чиито деца не могат да се върнат присъствено заради нежеланието на останалите децата им да бъдат тествани,  Националната мрежа за децата инициира допитване на страницата си във Фейсбук за възможни решения на проблема. Анкетата събира подкрепа за 4 варианта: всички желаещи присъствено обучение да се върнат в клас, като отпадне изискването за 50% съгласни; всички да учат присъствено, без да се иска съгласие от родителите; да се направят смесени паралелки според желанията на семействата – така едните ще са изцяло онлайн, другите в клас; учениците, чиито родители не дават съгласие, за минат в самостоятелна форма на обучение; да остане изискването за 50% съгласни в класа.

Към момента най-много гласове събира предложението всички желаещи присъствено обучение да се върнат в училище, без да се изисква 50% съгласие на семействата от една паралелка.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Reni

Reni

06.12.2021 | 04:22

Аз като родител не искам детето ми да се тества нито да се ваксинира на моя близка детето и получи кравоизлив в носа си почина на място в самата клечка има доста силно лекарство така че няма да стане да позволя тест или пък ваксина не маики не подлагате вашите деца на мъчения от начало изглежда без убиден тест но това няма да е един път това ще се повтаря помислете добре вие сте родители нашите родители и косъм не са давали да падне от нашите глави а ние сега като родители ще позволим децата ни да се тестват да се ваксинират не аз не ДАВАМ

Отговори
1 0
Ученичка

Ученичка

05.12.2021 | 14:30

Предпочитам да бъда онлайн до коледната ваканция. Ще имаме време и да свикнем с мисълта, че ще ходим на училище отново, а не веднага да ни върнат и да ни почнат с изпитвания. За въпроса със заразените деца: ние сме преносители, аз не знам къде моите съученици ходят и как спазват мерките. Възможно е да стана и аз преносител и не искам моето семейство да се разболее за Коледа и Нова година, а и не само семейството ми, но и съседите ми. Всяко дете, което има проблем да научи нещо онлайн, значи не отделя достатъчно внимание в часа и след това на подготовката си след часовете. Не виждам как някои деца се справят с уроците, усвояват ги, а други изведнъж не могат да се справят. Вината не е само в онлайн обучението, но и в самите ученици. Доста гледат на онлай обучението като ваканция и не се стараят да научат нещо, а после реват, че не могли да научат. Този, който иска да учи, може да го прави навсякъде. Дали вкъщи, дали в училище, дали в библиотека, че даже и в парка.

Отговори
5 0
Наблюдател

Наблюдател

04.12.2021 | 20:57

Децата вече имат психичен проблем, те са в изолация а родителите са с 2 пъти по голям психичен проблем. Има две прост неща никой не насила никого да се ваксинира, ако му е писано ще гушне букета, ако ли не то добре въпрос на избор, но някой постави ли си за цел да види нещо елементарно децата са много малък процент дори незначителен от заболелите този процент може да се окаже по голям от висящите у дома пред компютър. Има още нещо важно учителите получават заплата плюс една допълнителна сума, която аз знам, но не я коментирам зощото ще Ви стане тъжно, а след това вземат и частни уроци с още една солидна сума. Етук е разковничето в големите пари и подстрекателите учители. Е родители дръжте си децата пред компютъра и ще от гледате неграмотни и психично увредени деца.

Отговори
3 5
Учител

Учител

04.12.2021 | 20:31

Хаос в о разователната система. Преди година нямаше тестове, ваксини. Знаехме по-малко за вируса. Сега е недопустимо да питаме дали биха искали да се тестват и това да бъде основание да си останеш вкъщи. Освен това заповедта на академик-министъра нарушава образователния закон. И сигурно затова и ще бъде възнаграден с пост в следващото правителство. Както го направи бъдещия премиер. Трябва да се прилага европейската практика в образованиеъо без да се побългарява.

Отговори
7 0
Антонина

Антонина

04.12.2021 | 20:15

Аз мисля, че вариантът отделни класове да бъдат он-лайн и отделни присътствено без тестове и други ограничения ще бъде улеснение. Т.е.да се разпределят по този признак. Но не трябва да се караме помежду си или с учителите. Да приемем, че мнението на другите хора има еднаква тежест и основание с нашето.

Отговори
2 3
Илиева

Илиева

04.12.2021 | 18:40

А бе това с училището стана като в парламента-ще се събираме кворум??? Не знам защо финансовият министър не пусне една анкета дали сме съгласни да си плащаме данъците, ако повече от половината сме против няма да си плащаме данъците! Това с декларациите е пълна простотия, децата трябва да с в училище, а на олигофрените по-долу, които смятат, че училището уврежда децата, имат възможност да си подадат декларации и да си останат онлайн за трета година, като в края на тази може би ще им трябва не училище, а психиатър. Благодарение точно на такива идиоти, вече трета година се гаврят с децата ни и се унищожи цялото образование в България. Затова си Закон за задължително образование и не се пита "сулю и полю" за мнението му!!!

Отговори
13 0
Учител

Учител

04.12.2021 | 20:33

Подкрепям изцяло мнението Ви. Денков вън от образованието. Вреден е!

Отговори
8 0
На баба ти Фърчилото

На баба ти Фърчилото

05.12.2021 | 01:24

Г-жо! Децата са отговорност на родителите по Конституция, като Държавата ги подпомага! Също така по тази Конституция образованието е основно право! Задължително е училищното обучение до 16-годишна възраст, но това задължение върви наравно и с някакво право! То се изразява в избор на формата! Закона го четете като Дявола Евангелието! В ЗПУО се дава избор на формата на образование и там няма условия за тестове и доказване на здраве! Така че сульо и пульо ще казвате на тези, които се опитват да налагат беззаконие и диктатура! Децата ни НЕ са собственост на държавата, нейната роля е да подпомага нас, родителите! Нищо повече не е нужно, защото НИЕ всички поддържаме тази държава - с данъците си! Така че, дори това, с което уж ни помага, всъщност пак е излязло от нашия джоб - лявата ръка дава на дясната! С тези пари за тестове, които никой не е искал, можеше да се помогне на семейства в нужда, на пенсионери. А сега започна и ежегодната кампания "Българската Коледа", за която пак от нас се очаква да се включим с дарения! Пак всички ние сме тези, дето събираме капачки и пускаме sms-и за дарения! Онези с милионите стават още по-богати и си гледат сеира, докато ние се самоизяждаме, вместо да сме единни и да защитаваме правата си! Децата трябва да са БЕЗУСЛОВНО на училище! Точка! Нито маски, нито каски, нито тестове! Който иска да си слага скафандър и да си се тества, а не хипохондрията да се превръща в норма!

Отговори
11 1
Друга майка

Друга майка

04.12.2021 | 18:04

Никой няма право да упражнява натиск и сегрегация на нито една от групите. Който иска да се ваксинират да се набоде колкото пъти желае. Който не иска няма и да го направи. Аре у лево, че ми писна!

Отговори
11 2
Дани

Дани

04.12.2021 | 16:40

Хайде вече всеки да си гледа работата и майките да си джуркат манджите вместо да дават акъл на всички в системата

Отговори
17 2
Люба

Люба

04.12.2021 | 15:53

Ако учителите си вършат съвестно работата,а не да си готвят манджите по време на урока онлайн обучението е за предпочитане пред присъственото,защото не се налага излишно напрежение и в без друго ужасната обстановка

Отговори
4 20
Анонимен

Анонимен

04.12.2021 | 15:50

По същата логика и обратното е дискриминация. Не искам детето ми да се тества и не смятам, че сега е времето да тръгнат големите деца на училище, но половината са пратили декларации и класът е в училище.

Отговори
18 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?