Следвайте ни

Британски вузове със стипендии за наши студенти

viber icon

Висши учебни заведения във Великобритания вече търсят начини да задържат студентите си от ЕС и след Брекзит и чувствителното увеличаване на таксите догодина. Университетът в Есекс първи обяви стипендия от 5000 паунда за европейци, а за студенти от България, за които отдавна е популярен и желан, и още 2000 паунда. Така нашите младежи ще получат отстъпка от 7000 паунда за следването през първата година, след като таксите на Острова ще скочат до 16-35 000 паунда. 

Още няма единна политика и университети са обявили финансовите параметри, но очакваме и други да предложат политики срещу а отлив на чуждестранни студенти. Това обясни консултантът на „Интеграл“ Николай Христанов на изложението „Световно образование“ в Пловдив. 

Преориентирането след Брекзит се видя на форума с просто око – четирима младежи на опашката пред щанда на Великобритания и 25 – пред пратениците на холандските университети. Костадин Коцев от Френската гимназия застана да чака ред пред представителите на Острова, въпреки високите такси. Още се ориентира и не, че не вярва в българското образование, но от баща си, който е бил дълго в САЩ, знае колко по-големи са възможностите зад граница.

Здравко Костадинов от Английската пък завършва тази година и вече е решил, че неговата дестинация е политически науки в Холандия. Избира академичен, а не практически университет. А мотивът му да излезе от пределите на България е да си начертае нов хоризонт и да види какво ще преживее по пътя към него.

Тази година заради коронавируса има 5% спад на кандидатите в чужбина, което е по-малко от очаквания срив. Около 5500 наши младежи започват като първокурсници в чужди вузове, много от тях дистанционно заради мерките срещу пандемията.

Раздвижване на пазара се наблюдава и от страна на държави, които до момента не са присъствали активно на наши изложения, но искат да се настанят в освободената от Великобритания ниша, която преди Брекзит бе топ дестинацията на българите. Сред тях е Дания, която участва с 4 вуза на онлайн изложението в деня преди присъствения форум „Световно образование“. Там няма такса, но спирачка е високият стандарт. Може обаче да се ползва държавна помощ от 750 евро, ако студентът учи редовно и работи по 10-12 часа седмично.

Германия и Австрия остават алтернатива за немскоговорящите и удължиха срока за кандидатстване, като тази година откриват учебната година чак през ноември. В същото време обаче въвеждат допълнителни селекции за някои специалности.

Италия предлага оферти – основно в дизайн и икономика. Ученици от испанските паралелки в езиковите гимназии пък могат да се пробват в Испания, като могат да ползват оценка и от кандидат-студентски изпит у нас.

Очаква се повишаване на интереса и към Франция – до момента много от възпитаниците на френските паралелки предпочитаха да следват на английски на Острова. Сега може да преосмислят избора си, особено при социалните такси от 200 евро.

САЩ и Канада също вероятно ще бъдат алтернативи на Великобритания, защото при новите условия таксите се изравняват. Да се учи в Америка излиза между 20 и 50 000 долара на година, а в колежите таксите са $8-15 000. Проблем е обаче, че студентите могат да си помагат на издръжката с работа само в кампуса,  във Великобритания могат да работят навсякъде.

Консултантите препоръчват ранно ориентиране,  защото в 11. клас вече се избират профилиращи предмети. Ако не се посочат подходящите, после може да се окаже, че не достига хорариум и не се покриват критериите на избрания чуждестранен университет.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?