46

Брайлов принтер адаптира уроци за незрящи деца, релаксират в Тиха стая

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование обнови изцяло базата си със свои средства и с участието на екипа

В уютна, модерна, приветлива среда с оборудване за деца с различни специални образователни потребности Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование вече ще посреща своите потребители. Ремонтът на двата етажа е направен изцяло със средства на звеното. А промяната се вижда още на прага. Помещението 2 на 3 метра, в което дълги години специалистите се събираха накуп заедно с родителите, за на правят диагностиката на всяко постъпващо дете, вече е отделна приемна. Там семействата вече само ще изчакват, а в съседство е оформена просторна зала за психомоторика и ерготерапия.

Във весели цветове е STEAM центърът. Ресурсните учители не трябва да изостават от модерните методи в образованието, обяснява д-р Маргарита Енчева, докато демонстрира възможностите на интерактивния дисплей. Той може да се ползва като бяла дъска, но има и връзка с виртуалната библиотека с електронни уроци. На разположение са още 3D принтер и интерактивен под.

Специфична апаратура е т. нар. биофийбек. Детето стъпва върху малка кръгла платформа, като балансирайки върху нея, играе подобие на електронна игра на интерактивния екран. Изображението там реагира на движенията му, а когато постигне целта, хлапето получава обратна връзка, че е победило. Интерактивните игри обаче в случая са свързани с  памет, внимание, концентрация, дихателни упражнения. С движенията на краката детето може да управлява герои, като тренира баланса си.

Има и устройство за контрол с поглед, както и софтуер за работа с деца от аутистичния спектър. Сред любимите на потребителите е интерактивният гласов панел. Той реагира с искри в ярки цветове с различна амплитуда – според силата и височината на гласа при говор.

За най-малките пък са светещите тухли, с които конструират.

Опитахме де са обединим в едно пространство дейности за всички, независимо от психическата и физическата възраст, казва директорът на РЦПППО д-р Катя Стоилова.

Следва Солна стая, на чиято стена могат да се проектират различни природни картини.

В залата за двитагелна активност пък има вертикализатор. Възможността детето да го ползва е от огромно значение за тези, които са в инвалидна количка и не могат да се изправят сами. Апаратът прихваща и повдига – това е важно за физиологичните процеси в организма, а и сменя гледната точка към света. Подготовка е за първите опити за прохождане. С водно легло пък се работи за равновесието, тренира се качване и слизане. За по-тежките случаи има Мрежа на Роше.

Пътят към втория етаж минава покрай уголемени многократно рисунки на деца от центъра. И стига до артателие. В момента РЦПППО работи по съвместен проект с НУМТИ „Добрин Петков“ и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства по постановката „Малката русалка“. Текстът е адаптиран от д-р Катя Стоилова, има си истински режисьор и ще се играе в Пловдив и Асеновград. Децата със специални потребности ще имат възможност да видат и как се прави театрален костюм. Изработват картички и покани.

В Монтесори кабинета работят за моторика и през сетивността.

Кабинетът на педагога на зрително затруднените пък е снабден с Брайлов принтер за дааптиране на уроци. А благодарение на принтера за топъл печат учениците вече могат да „видят“ с пръсти и изображения. На съседните рафтове е брайловата библиотека. Центърът е партньор по проект за адаптиране на 180 учебни помагала. Това ще е голяма помощ за незрящите ученеци, на които сега МОН осигурява само учебниците на брайлов език.

В ергокабинета и залата за психомоторика има различни пособия, сред които люлки и модули за сгушване. Те са много предпочитани от децата от аутистичния спектър. Модул за двигателна активност развива общата моторика и дава радостта от движението. Някои деца в тази зала за първи път се спускат на пързалка. Има и Тиха стая, в която могат да потърсят уединение в приглушени светлини.

В Стаята на спортиста пък новосформирания отбор по хокей на трева ще прави подкасти. Така треньорът Антонио Антонов смята да популяризира дейността на тима, който догодина ще участва в игрите Special Olimpics. А и да привлича още млади педагози към работата с деца със СОП.

Специалистите в РЦПППО вече имат и зала с капацитет 80 човека, която може да се ползва и за обучения.

Галерия от снимки показва пътя към подобренията в базата, в които е участвал целият екип.

В момента РЦППО работи с около 50 потребители, но с подобряването на условията идват още, каза д-р Катя Стоилова.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 12 оценки
4/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Майка на специално дете

Майка на специално дете

24.03.2023 | 00:00

Защо никой не се разрови колко пари влизат в този център? И че това, че са се разширили и купили няколко неща не е толкова много като средства. Въпросната госпожа дава вид на много милосърдна и помагаща на децата с увреждания, но защо не идете да заснемете как провеждат комисиите си и как се отнасят с родители и деца, как ако детето е тежко го пращат в помощното училище, а по-леките случаи си ги взема за нейния център. И вие медиите сте платени и гледате само едната страна

Отговори
11 4
Също учител

Също учител

23.03.2023 | 21:05

Многоуважаеми, учителю! Приобщаването се извършва в образователните институции. В РЦПППО се предлагат допълнителни, безплатни терапевтични дейности, от които децата имат нужда и които в конвенционалните детски градини и училища не могат да се проведат. Това е причината, поради която децата биват водени "на края на града".

Отговори
3 13
Учител

Учител

23.03.2023 | 19:54

Къде остана така широко прокламираното ПРИОБЩАВАНЕ??? Защо децата се извеждат от градинките и училищата и се водят на края на града? Нали приобщаването трябва да е сред другите дечица?!? Както винаги по-български - МНОГО ШУМ ЗА НИЩО!!!

Отговори
11 7

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?