Следвайте ни

Браво! Димана от МГ-то грабна три купи и златен медал по математика

viber icon

Талантливата седмокласничка Димана Праматарова грабна купата “Шампион на шампионите” на Международния турнир „Математика без граници“. Ученичката от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ постигна най-висок резултат на финала и трите предварителни кръга (есенен, зимен и пролетен).

В състезанието участваха 1234 ученици от 17 държави (Австралия, Азербайджан, Бангладеш, България, Китай, Естония, Индонезия, Казахстан, Малта, Филипините, Северна Македония, Румъния, Русия, Словения, Тайван, Турция, Узбекистан). Финалът се проведе от 6 до 8 август в Несебър.

Димана получи подаръци и почетна грамота от кмета на Несебър – Николай Димитров. Ученичката бе наградена и с поименна купа “Легенда на турнира”, Златна купа за първо място сред седмокласниците и пети пореден златен медал, връчени от Областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Турнирът се провежда за осма година през лятото в Несебър и носи незабравими моменти и нови приятелства между математици на различна възраст. Участие в него взимат ученици от 1-ви до 12-ти клас, които мерят знания в 4 кръга – есенен, зимен, пролетен и финално състезание. Всеки кръг се провежда чрез тест за всяка група/клас с продължителност за решаването му 60 минути. Броят на задачите в теста е 20. Наградите във всяко дистанционно състезание са златен, сребърен и бронзов медал, както и сертификати за всички участници.

Учениците с най-голям сбор от точки, получени в две от трите дистанционни състезания, получават покана за участие във финалния кръг. На финала, освен индивидуално състезание, се провежда и отборно под формата на математическа щафета от 5 задачи. Отборите са съставени от трима ученици, които решават темата в екип за 40 минути.

Димана от втори клас надгражда знания и се подготвя за участие в сериозни национални и световни състезания в „Академия 21 век“. След като завърши 7. клас в Математическата гимназия с преподавател по математика Кремена Симеонова, тя решава да продължи образованието си в елитното училище. На НВО по математика получава максималните 100 точки. Близо до максимума е и резултатът й по български език.

Освен нея, възпитаници на Математическата гимназия в Пловдив завоюваха още две купи на финала на "Математика без граници". Александър Цветков е със сребърна, а Авиана Гашева - с бронзова, като от предишни години има и златна. Двамата догодина ще бъдат шестокласници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?