Следвайте ни

Бойкотират онлайн часовете, но не масово

viber icon

„Ние не харесваме всичко свързано с дистанционното обучение. Искаме един нормален учебен процес. Независимо от ситуацията, това е в ущърб на децата. Настояваме присъственото обучение да продължи”.

Това заяви в ефира на „Здравей, България” Милко Божанков от „Обединени родители”. Той добави, че пропуските в онлайн обучението не могат да бъдат наваксани и това е основен мотив за искането да се възобнови присъствето обучение за всички ученици. Със съмишленуците му са съгласни, че цифрите за заболеваемостта вървят тревожно нагоре. Според тях обаче, ако те са основен ориентир при взимането на решенията, не би трябвало да работят и заведенията.

Може да се направи компромис за седмица-две, но ние правим компромиси вече цяла година, подчерта Божанов.

Той предупреди, че родители и ученици готвят бойкот. Той ще се изразява в това, че няма да се влиза в онлайн часовете. От една страна семействата били готови да откажат достъп до устройствата на по-малките деца. От друга имало разговори с ученици от горните класове, които също били готови на крайни действия.

„Няма да има масов бойкот на родителите. Това ще се случи при много малък брой деца. Няма спор, че присъственото обучение е по-добро. Но всичко това се случва в целия свят, не само у нас. Ние в България предлагаме едно от най-качествените онлайн обучение. То е с жива връзка. В много страни в Европа обучението се извършва чрез предварително записани уроци”, коментира председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров.

Той добави, че около 100 учители са загубили живота си през последната година.

Александров се съгласи, че обучението от разстояние безспорно е по-трудно.

„Никога до този момент не сме имали толкова много болни педагози. Ситуацията е много сложна. Децата се заразяват и разнасят заразата. Златната среда би била децата да се редуват на две седмици – онлайн и присъствено”, заяви  той.

Към момента в Регионалното управление на образованието в Пловдив не се постъпвали предупреждения от родители за готвен бойкот на онлайн учебни занятия, каза началникът Иванка Киркова. Няма данни и от училищните директори ученици да не влизат в онлайн часовете.

Възможно е обаче ситуацията да претърпи развитие, тъй като ултиматумът, който протестиращите родители дадоха с писма до властта, изтича утре.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Родител

Родител

17.03.2021 | 00:34

"Възхитен" съм колко цветущи коментари има от учители - хора, които обучават и възпитават!

Отговори
2 0
852258

852258

16.03.2021 | 22:44

Що не харесвате онлайн обучението, бре? Преди време един доцент от пловдивски университет философстваше, че онлайн обучението във всички нива на училището е бъдещето и сега изведнъж - не може. Нали постоянно имате претенции и давате акъл за всичко в училището и учителите. Отнасяте с тях като с даденост, която трябва да ви обслужва. Едва ли има друга професия, която в работата си трябва да угажда на всички - ученици, родители, дядовци и баби, роднини, експерти и всякакви пръкнали се началничества, защото ръководителите в тази сфера са слаби, назначени с политически протекции като са започне от министър, директори на дирекции в мон, експерти, началници на руо, директори и повечето от тях нямат каквито и да са организационни и ръководни умения. Парвенюта с жажда за власт. та затова и ви се позволява да лаете, все трябва да има срещу кого ... и учителите са ви под ръка. И не забравяйте, не бъдете лицемери на 24 май - не говорете кухи, фалшиви и помпозни думи, чието значение дори не разбирате. Просто си лайте!

Отговори
2 2
Даскала

Даскала

16.03.2021 | 13:03

Ма Лили,ти си била много т.ъпо парче. Учителите са в правото си да се страхуват за здравето си.Впрочем онлайн обучението е масова практика в цял свят.За това,че не ви се занимава със собствените ви деца,учителя няма вина. Който иска да учи,учи.Който си е т.ъп,няма да научи нищо дори да е 24 часа в училище.Тоест децата са такива,каквито родителя ги направи!

Отговори
11 4
Николай

Николай

17.03.2021 | 08:51

Браво много "умно "изказване!А не е ли тъпо учителите да получават седейки пред лаптопа пълна заплата, а родителите да изнемогват и да се чудят , срамота! После ще ми говорите , колко са всеотдайни учителите!

Отговори
1 1
Лили

Лили

16.03.2021 | 12:11

Ако ще работят онлайн предлагам заплатите да се раздават на децата, ако родителите не работят с какво ще живеят тези деца?

Отговори
4 8
Николай

Николай

16.03.2021 | 12:09

Само учителите ли са застрашени? освен учители в тази страна няма ли друго насаление, като ще затварят да затворят от до всичко, нали има има пандемия?

Отговори
8 4
ДЕСЕН

ДЕСЕН

17.03.2021 | 14:57

Уважаеми господине, да освен учителите и всички останали хора са застрашени ( все пак и учителите сме хора).Но учителите работят в среда, в която се срещат с близо 200 души дневно, и в затворени помещения.И е доказано,че училищата са местата с концентрация на заразени с КОВИД. И какво лошо има, че се ползва възможност за образование, която щади учителите. Впрочем средната възраст на учителите е над 53 години, а това са хора, които работят трета категория труд, и ще се налага да работят до 65 години. За разлика от милиционерите като теб, които са подложени на "тежък и непосилен" труд до 50 години, и които след пенсионирането си в резултат на този " тежък и непосилен "труд, работят , в голямата си част в държавната или общинска администрация ( виж само в Община Пловдив, колко такива служители се трудят).

Отговори
0 1
Николай

Николай

17.03.2021 | 15:02

Щом мислят че е опасно нека да се ориетират към друга професия и да видим някой през компютъра дали ще им даде пълната заплата, а и тези които са в така наречената средна възраст защо не остъпват мястотот си на по младите и здравите!

Отговори
1 0
Учител

Учител

16.03.2021 | 11:44

И точно този п.ростак каза,че е преболедувал ковид. Значи на него не му дреме да учителите. Алооо ,умнико,в Германия и в другите европейски държави дори престижните университети от началото на учебната година са онлайн. Ти къде си тръгнал да п.икаеш срещу вятъра? Значи за геб няма страшно,а за другите кучета ги яли. Само българските ученици не могат,ама искаме като в Европа. И няма как да стане! Ганьо ще си стои тук,щото е п.рост цървул,като теб!

Отговори
13 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?