71

Ботев, Ганди и Далай Лама мотивират от стената на класната стая

ОУ "Екзарх Антим I" превърна учебната среда в приказен свят по проект "Обичам моето училище" на фондация „LightSource Сharity“

„Трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света“. Едно пловдивско училище изписа на стената тази вечна мъдрост на Ганди. И я изпълни – като преобрази напълно интериора, за да постигне желаната цел за стимулираща и вдъхновяваща образователна среда за модерно и качествено обучение.

Днес ОУ „Екзарх Антим I“ показа на тържествено откриване новата си съвременна визия. Тя е постигната в продължение на 2 г. по проект „Обичам моето училище“ от фондация „LightSource Сharity“ в партньорство с учебното заведение и с участието на доброволци от училищната общност. Татковци и учители се включили дружно да лепят на една от стените тапет с думите на Ботев: „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“. И да превърнат друга класна стая в „Приказен свят – свят на мъдрост, вълшебства и доброта“, в която даже вълкът се усмихва на Червената шапчица.

За откриването пристигнаха основателите на фондацията Артър и Албена Спърлинг. Той е роден на остров в Бермуда, но е живял в  САЩ, Англия, Шотландия, Хърватска, Русия, Финландия и България, докосвайки различни култури. Заедно с бизнеса си с хранителни добавки развива и своята мисия да помага на децата по цял свят.

Съпругата му е българка - текстилен инженер и моден дизайнер. Именно тя създава визиите. Директорката д-р Катерина Василева отправи от разстояние  видеопослание.

По проекта всички 22 класни стаи, фоайетата и стълбищата между двата етажа са напълно преобразени, за да са децата в по-комфортна и стимулираща среда. Интериорният дизайн и фототапетите са подбрани в зависимост от наличните мебели и предмета, който се изучава в помещенията, тъй като в началото на проекта школото все още било с кабинетна система. Всяка стая е в различен цвят. Отправя и свое послание. Сред тях е „Ако носиш детството със себе си, никога няма да остарееш” на Том Стопард. И още: „Висша мъдрост е да различаваш доброто от злото“, „Откривам красотата във всичко“. 

Стаята на 1. Б клас е морски свят с русалка и думите на Далай Лама: „Бъдете добри, когато това е възможно! Това всъщност винаги е възможно“. Хлапетата от 1. В пък всеки ден виждат  на влизане надписа: „Когато се отправиш на път по собствено желание, и хиляда километра ще ти се сторят като един“. Между две момичета и две птици в полет са добавени още няколко мотивиращи фрази: „Изпитвам удоволствие от живота си! Подкрепям другите с любов и доброта“.

Постери има дори в кабинетите на медицинското лице, на психолога и в столовата. А посланията във фоайетата са свързани с опазването на природата: „Мисля за бъдещето на планетата“.

Според екипа обновената среда повишава мотивацията на учениците и ги стимулира да напредват, създава чувство за естетика и отговорност към заобикалящото. "Децата се чувстват добре. В първите дни гледаха с възхищение и интерес, идват с желание на училище", сподели зам.-директорката Любомира Христова.

Тапетите са от пожароустойчива хартия, напоена с растително лепило, което се разгражда при полагането им.

„LightSource Charity“ вече е преобразила много училища по света и в България. У нас последно работи по обновяването на пловдивската ДГ „Снежанка“ и ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград. Напълно различно вече изглежда и училището в Граф Игнатиево. Там в унисон с условието на донора за участие на местната общност деца, родители и пилоти от авиобазата помогнаха с труд и благотворителни базари.

Цветовете от природата в училище и всички – с обща цел

Изследвания доказват, че хармоничното съчетаване на цветове и форми в училищната среда оказва позитивна промяна на психичното и физическото състояние на децата. В еднообразните училищни сгради често липсва свежест на цветове, характерни за природата. Липсва мотивираща атмосфера, вдъхновяваща децата да учат с любов и желание. Учениците губят естествената емоционална връзка с красивото в живота и знанието. Често нямат и вътрешно усещане за естетика.

Затова проектите на "LightSource Charity“ внасят  свежестта на  цветовете от природата в клас, за да може децата да се чувства спокойно и комфортно. А красивите изображения да ги  вдъхновяват да търсят нови знания, да вярват в себе си и да следват мечтите си, всяко от тях да може да каже:  „Обичам моето училище!“. Проектът цели да възпита и желание за взаимопомощ и отговорност, умение за работа в екип – ученици, учители и родители да се обединят, споделяйки обща цел.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?