Следвайте ни

Боядисват яйцата онлайн в час по религия

Състезание между класовете ще излъчи най-красивия борак в СУ „Константин-Кирил Философ“

viber icon

„Г-жо, кой клас ще ходи тази година да боядисва яйца с владиката?“, питат от седмица децата от СУ „Константин-Кирил Философ“ учителката си по религия Красимира Брайкова. Учениците от 3. Б трябваше тази пролет да се включат в традиционната акция на Пловдивската митрополия на днешния Велики четвъртък. Но извънредното положение и ограничителните мерки се оказаха техният малшанс. 

Въпреки това боядисване на яйца ще има – в дома на всяко дете, споделено с класа онлайн в реално време. А като награда за търпението и старанието си в трудните времена децата пак ще идат за благословия при дядо Николай - но след като извънредното положение свърши. 

СУ „Константин-Кирил Философ“ е сред пловдивските училища с най-много ученици във факултативните групи по православие. Само Красимира Брайкова води 3 групи четвъртокласници. В днешния ден урокът е за страданието на Христос и Възкресението. Започва с видеовръзка сутринта, в която учителката ще разкаже за символиката на великденското яйце и ще покаже как се боядисва първото – в червено. След демонстрацията задачата на децата е да обагрят своите бораци, а после да грабнат пастелите и да ги нашарят. Втора видеовръзка през деня ще излъчи победителя от всеки клас, а в занималнята след обяд измежду тях ще бъде определен и големият първенец.

И в условията на дистанционно обучение не сме спрели уроците по религия, като направихме обща виртуална класна стая за всички групи, разказва Красимира Брайкова. Заниманията са веднъж седмично.

И за децата, които не посещават групите по православие, в навечерието на празниците в уроците са вплетени много мотиви, свързани с Великден – по български език, „Околен свят“ или „Човекът и обществото“. Там обаче се акцентира върху семейните традиции и ритуали, а не върху религиозната същност на Възкресението.

В своите часове с децата Красимира Брайкова им разкрива именно нея. Тя изпреварила малко програмата, като още по-миналия петък разказала библейската история за Лазаровден с презентация, в която вмъкнала и няколко слайда за лазаруването. Децата на свой ред разказали как предишни години ходили на село и плели венци от цветя.

В часа по религия за Цветница пък разбрали, че денят е свързан с влизането на Иисус в Йерусалим, където децата се катерели по дърветата да късат палмови листа и да ги постилат в нозете на бялото осле, което яздел. Брайкова им показала истинска снимка от днешно време, в което се секат палмови клони за шествието. Понеже у нас няма палми, късаме върба, сетило се едно от хлапетата. После със съучениците му разбрали от учителката си, че клонките се отнасят у дома за благословение. И няма канон какво да се стори с миналогодишното венче, но народната традиция е да се пусне в течаща вода, за да отнесе старото и да отвори път на по-добри дни.

 

Учителката: Запалете свещ вкъщи!

Преживяваме изпитание, за да си научим урока, казва Красимира Брайкова

Най-трудно в дните преди Великден било на Красимира Брайкова да обясни на децата защо тази година е по-добре да не отидат на среднощната служба. „Аз се страхувам. Не, че нямам вяра в Бога. Знам, че ни изпраща изпитания, за да си научим урока. Имам заболявания и не искам да го предизвиквам“, казала учителката на своите класове.

И посъветвала всички да пуснат телевизора и да гледат великденската служба от дома си. Запалете свещ вкъщи и ще бъдете благословени, сякаш сте били в храма, насърчила ги тя.

А когато всичко свърши и вече могат да се движат свободно, ще ги заведе в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита“ над Асеновград – на гости при митрополит Николай.

Владиката наскоро гледал открит урок по религия „Аз съм християнче“, който децата изнесли пред родителите. Не могъл да присъства лично, но видял записа, направен от Пловдивската православна телевизия.  После лично позвънил на Красимира Брайкова и пожелал да се срещне с децата.

Над 40 г. години съм учителка и за първи път ми се случва в зала със 100 човека да чувам само моя глас, спомня си с усмивка учителката. На финала майка дошла да й стисне ръката и се пошегувала: „Сега вече разбирам защо дъщеря ми се готви първо по религия и после по всички останали предмети“.

В часовете по православие  в СУ „Константин-Кирил Философ“ има и други гости – студенти от катедра „Теология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Те получават линк, който да последват, за да влязат във виртуалната класна стая и да наблюдават заниманията.

 

Великденски двубой

Първолаци и третокласници от пловдивски училища си устроиха великденски двубой в седмицата преди празниците, в която обучението е с облекчен режим. За СУ "Димитър Матевски" се състезава 3. Б клас, а за СУ “Свети Константин-Кирил Философ“ - 1. Б. 

Третокласниците гостуваха  в класната стая на първолачетата. Класните ръководители Невена Петрова и Десислава Кръстева представиха класовете, а учениците - патроните на своите училища. Първокласниците от извънкласна дейност религия-православие разказаха кога и защо се боядисват яйцата, как се поздравяват християните на празника, какво трябва се слага на трапезата, колко дни празнуваме. Гостите пък представиха български автори и техните произведения.

Чрез споделен екран и уеб базираната платформа Kahoot учениците отговаряха на въпроси за Великден. Двубоят е начало за бъдещо приятелство между двата класа, коментира Десислава Кръстева, класен ръководител на учениците от СУ “Св. Константин-Кирил Философ". Това е  начин да покажем на първокласниците, че светът на книгите и технологиите е необятен и не трябва да се боят да навлязат в него, сподели класната на 3. Б от СУ "Димитър Матевски" - Невена Петрова.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?