Следвайте ни

Бонбони с рожково брашно и ядете, колкото си щете!

Деца измайсториха сладки букети в Зелена работилница за ЧРД на Пловдивски културен институт

viber icon

Стават ли за ядене цветята? Всеки японец би отвърнал утвърдително, защото в Страната на изгряващото слънце редовно си правят салата от хризантеми.

А дали е здравословно? Без съмнение – ако цветето е ръчно направен бонбон от фурми, рожково брашно и орехи, който после е завит в станиол и цветни хартии като стръкче от пазара.

Деца научиха този урок и измайсториха по едно вкусно букетче в Зелена работилница. Кулинарното им приключение бе едно от отворените ателиета, с които през уикенда Пловдивският културен институт отпразнува 3 години от създаването си.

8-годишната Криси, която обича да рисува и да чете за Мечо Пух, бе сред първите, които запретнаха ръкави. Нейна връстничка надникна в кутиите с разноцветни капаци, от които мастър шефът в сладкарската работилничка Иванина Черкезова заизважда различните съставки за лакомството. Обичам сладко, но не много, защото има и захарни болести, поколеба се момичето доколко е разумно да участва в начинанието. Иванина веднага я успокои, че вместо захар, хлапетата ще ползват намачкани фурми. После извади кафяв прах, за който побърза да обясни, че не е какао, а рожково брашно. „Шушулчица, която се мели на брашно. От него не ставате буйни като от какаото и го ядате, колкото си щете”, свали ограниченията Иванина. После насипа в чинийката пред всеки малък кулинар и по една лъжица смлени орехи.

„Орехът изглежда като мозъка и е полезен за мозъка”, вещо обясни Алекс, който е на 7 и половина години и учи в ОУ „Княз Александър I”. Освен наясно с теорията, той се оказа напред и по отношение на практиката, защото вече е майсторил у дома бонбони. „Взимаме какао на бучки от Лексито. Слагаме масло да се стопи в тигана. Около 1-2 часа. После смесваме с лешници и изсипваме в силиконовите формички на мама”, сподели рецептата и технологията първолакът. И Криси веднага се сети, че също е правила топчета от какао, захар, масло и кокос.

Последва кратък спор дали шоколадът е какао или какаото е съставка на шоколада. Истинският е горчив, затова му се слага захар, консерванти и оцветители, но трябва да внимаваме колко ядем, даде разяснения на по-малките Алекс.

После всички надянаха ръкавици и омесиха съставките за здравословния бонбон. В това време Иванина вече бе наизвадила станиоли, цветни хартии и мрежи, тиксо, ножици и телчета. За нула време ръчните бонбони бяха увити в сребърно фолио и боднати на клечка, около която хлапетата усукаха зелена хартия, за да прилича на дръжка.  С малко червено тишу, лилава мрежа и панделка за разкош вкусните букетчета добиха завършен вид и всяка майка получи по едно. А за да го поднесе подобаващо, от останала червена хартиена лента Алекс си усука вратовръзка.

Елица Митова помогна на Ирина, която е само на 3,5 г. Това е нещо много хубаво – да правим нещо заедно и да опитваме различни неща, сподели майката. Преди готвенето завела дъщеря си и на отворения урок по художествена гимнастика. Всички класове бяха с вход свободен през уикенда по повод рождения ден на Пловдивския културен институт.

Между лекциите бъркат мъфини и киш

Във всичко, което правим, наблягаме на здравословното, обясни Иванина Черкезова. С приятелките й Таня Григорова и Йоана Желева държат сладкарничка „Зелена работилница” край Търговската гимназия. Трите момичета с общо хоби се открили взаимно, докато следват маркетинг в Пловдивския университет. Миналата година спечелили конкурса на община Пловдив за млад предприемач. С премията отворили пекарната и докато продължават с магистратурите си, бъркат мъфини, киш, бонбони и кексове. Предизвикателството е вътре да няма глутен, оцветители и консерванти.  Вместо тях непознати съставки често изненадват изкушените – орехово, бадемово, ябълково и шипково брашно. Че дори и брашно от коприва.

Как с целувки и прегръдки става квас

„Брашното, въздухът, водата и захарта много, много се обичат. А когато се прегръщат и целуват, става квас”. Тази любовна формула изведе пред малчугани Дани от Хлебна къща-Пловдив. После им обясни, че квасът се слага в хляба вместо маята, но е по-полезен от нея. И даде старт на Театър на трохите, в които хлапета надянаха бели престилки, пресяваха брашно, рисуваха в него, сипваха вода, месиха, пак добавяха брашно и пак мачкаха, докато стигнат нужното съотношение. Накрая всеки си украси питката със сърца и звезди и я занесе у дома, за да бъде опечена за вечеря.

Понеже голямото месене бе по повод рождения ден на Пловдивски културен институт, в началото малките хлебари получиха нестандартно задание. 5 килограма брашно бяха насипани през ситото като бяла пелерина върху масата. А пръстчетата трябваше да нарисуват върху този фон какво е нужно за рожден ден. Торта, първо се сетиха децата и едно през друго викнаха: шоколадова, ванилова, сметанова, бананова, медена! Значи ни трябват 5 торти, обобщи шеговито Дани. Подаръци, сърца, усмивки и свещи се появиха върху брашното. Даже и детски център. А Антония нарисува нова рокля. Всички се съгласиха обаче, че най-важно за едно парти е да има приятелство и любов. А какво е любовта? С набрашнени ръце и носове малките хлебари изведоха дружно своя дефиниция: „Да обичаш семейството си и, когато момичето ти няма бонбон, да му дадеш от твоите”.

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?