Следвайте ни

Бизнесът чете лекции по градинарство в Аграрния

Освен младежи от фермерски семейства и райони кандидатстват все повече завършили езикови и математически гимназии

Специалисти от бизнеса ще влизат на лекции, за да преподават на студенти по декоративно градинарство и озеленяване. Вузът се е договорил за това в рамките на новите възможности, които дава Законът на висшето образование, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност доц. Боряна Иванова. Комуникирайки по-активно с бизнеса, искаме да направим учебните планове и програми по близки до изискванията на работодателите, обясни тя. Освен това по този начин се прави директна връзка между студентите и бъдещите им потенциални работодатели.

По отношение на специалностите Аграрният университет няма да добавя нови. Решението на Академичния съвет е да акцентираме върху тези, които са утвърдени и в които обучението е доказано качествено, а реализацията е изключително добре посрещната на пазара, каза още доц. Иванова. Според данните в Националната рейтингова система за миналата година Аграрният университет е N1 у нас в три професионални направления: растениевъдство, животновъдство и растителна защита.

Традиционно вузът привлича кандидати най-вече от фермерски семейства и от райони с традиции в земеделието и животновъдството. Това е най-силната и мотивирана група. В последните кампании обаче се забелязва и нова тенденция - повишава се броят на кандидат-студентите от нетрадиционни доскоро за нас гимназии, казва доц. Иванова. Става въпрос за възпитаници на езикови и математически гимназии. Според зам.-ректора по учебната дейност обяснението за това се крие в добрите условия за реализация. „Първо, търсенето на аграрни специалисти е изключително високо. Второ, стартовите заплати за наши специалисти са много атрактивни - над 1500-2000 лева в частния сектор за агрономи. В сектора на екологията има търсене от държавни институции, като стартовата заплата е около 750 лв., казва доц. Иванова.

За интереса към университета допринася и това, че се увеличава броят на фирмите, които държат агрономите им да са завършили именно Аграрен университет. Правят сериозна селекция на тази база - искат не просто агрономи, а дипломирани в АУ.

 Иновациите в обучението

Предстои откриване на нова сграда на Аграрния университет, ориентирана изцяло към  научноизследователската и практическата подготовка на студентите. Лабораториите в нея ще са изключително съвременно оборудвани. „Стремим се да развиваме целенасочена политика за въвеждане на дигиталните средства за преподаване. В момента сме в етап на подготовка за оборудване на дигитална учебна лаборатория, която ще е атрактивна и полезна за студентите. Идейният проект и разчетът какво ще бъде нужно като материална база и софтуер се разработват от Катедрата по ботаника и физиология. Имаме частично финансиране от бизнеса. Залата ще се ползва за обучение на студенти. Ботаника и физиология учат младежите от всички агрономически специалности, без туризъм и икономика. Идеята е в подготовката им да се ползват различни модерни ресурси”, каза доц. Иванова.

 Кампанията

Първият изпит от предварителната кампания на Аграрния университет е още на 6 март в Добрич. От години университетът прави изнесени изпити в активните райони. На 13 и 14 март предстоят тестове в Попово, Плевен и Кнежа. Изпитната сесия в Пловдив стартира на 23 март.

Около 15% от приема се осигурява още на предварителни и изнесени изпити, казват от вуза. Реалното записване през юли на явилите се на тях е над 90%, тоест на тези изпити се явяват хора с твърдо решение да учат в Аграрния университет.

На по-късен етап в кампанията се включват тези, които разчитат на оценките от държавен зрелостен изпит. „Тенденция за всички вузове е да намалява броят на явяващите се на приемни изпити и масово да се ползват оценките от матурите -уточнява зам.-ректорът по учебната дейност. При нас тези бележки са равностойни за формиране на кандидатстудентския бал”.

62% от абсолвентите вече работят по специалността

Около 62% от завършващите Аграрния университет вече работят по специалността. Това показва анкета сред явилите се на последната сесия държавни изпити, които са пред дипломиране. Тенденцията е към покачване - делът им е с процент и половина повече спрямо миналата година.

Малко над 35% от завършващите, които работят, заемат ръководни длъжности.

53% от работещите са на безсрочен трудов договор, което означава, че са преминали успешно изпитателния срок при първия си работодател.

От завършващите 50% са наети в частния сектор, а малко над 26 на сто имат свой бизнес. Това говори, че имат самочувствието на знаещи и можещи, за да поемат риска да работят сами за себе си.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?