49
Следвайте ни

Бизнесът преподава в 11 училища от Пловдивска област

viber icon

11 училища от Пловдивска област ще получат финансиране по Национална програма „Бизнесът преподава“. Чрез нея  ученици и учители ще се запознаят с новостите в технологичния сектор, като участват в семинари и практически обучения, организирани от бизнеса. Представители на предприятия ще влязат в час, а учители ще повишат знания и умения в реална работна среда, което да приближи преподаването до нуждите на пазара на труда.

Още утре в часовете за занимания по интереси на двете паралелки четвъртокласници от СУ „Васил Левски“ в Маноле ще гостуват представители на фирма ORAK, основана от възпитаници на Математическата гимназия. Те ще демонстрират възможностите на 3D принтер. За децата ще бъде интересно в момента, когато заговаряме за информационни технологии  и вече учат компютърно моделиране, казва директорката Пенка Запрянова. Сега фирмата ще си донесе принтера, но школото планира един ден да има свой в STEM среда, която планира да оформи. На мястото на предишната паралелка по икономика на селското стопанство сега развива „Електронна търговия“, като подготвя приложни програмисти. За децата ще е близко, интересно и поучително, а за учителите ще е полезно да видят друг модел, смята директорката. В бъдеще смята да кани и гости от фирма, с която училището има традиционно партньорство.

Пратеници на ORAK ще има идната седмица и в пловдивското СУ „Любен Каравелов“. Там обаче те ще влязат в часа по „Технологии и предприемачество“ на паралелката, която изучава музика с допълнителна профилираща дисциплина информационни технологии. Тя ще използва 3D принтера, с който училището разполага. Паралелката осмокласници е иновативна – освен че прилага метода 1:1 и всеки има хробмук, обучението залага на проектно-базирания и компетентностния подход. За първи път при децата ще влязат хора от реалния бизнес, със сигурност това ще има продължение, казва директорката Славка Щерева.

Компанията ORAК поддържа и "Дигитална учителска академия Орак" - учебен център за модерно обучение на учители, директори и педагогически специалисти.

Другите училища сред одобрените за финансиране по Национална програма „Бизнесът преподава“ са пловдивските СУ „Черноризец Храбър“, ОУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Тодор Каблешков“, СУ „Софроний Врачански“, двете училища в Раковски, ОУ „Христо Смирненски“ в Строево,  ОУ „Христо Ботев“ в Красново и основното училище в село Богданица.

В цялата страна

В инициативата са включени общо 147 държавни и общински училища.  Представители на предприятия ще участват в учебния процес в 122. Специалистите ще запознаят децата с практическата приложимост на технологиите по изучваните от тях предмети. Целта е учениците да бъдат мотивирани да изучават професии и профили в областта на предприемачеството и STEM компетентностите. За този модул са предвидени 232 294 лева.  

През тази година 155 преподавали от 25 училища ще повишават знанията и уменията си в реална работна среда. Учителите ще се запознаят с развитието на технологиите и съвременните изисквания на пазара на труда. За тези дейности са разпределени общо 67 671 лева. 

Средствата по програмата се предоставят за командировъчни на гост-преподавателите, за материали и консумативи, закупуване или наемане на техническо оборудване. Увеличават се фирмите, които са отказали държавно финансиране и ще участват безвъзмездно. 

Разширяването на „Бизнесът преподава“ дава възможност за включване и на училища, които обучават ученици в начален и прогимназиален етап. Най-голям интерес има към фирмите от ИТ сектора и темите „Роботика“, „3D принтиране“ и „Виртуална реалност“. Повече професионални и профилирани гимназии работят съвместно с компании в сферата на туризма, счетоводството, предприемачеството, маркетинга, строителството и др. 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?