44

Бизнесът предлага какво да се учи в гимназията

217 паралелки в Пловдивско с прием след 7. клас - 62,15% професионални, 56,4 на сто - STEM

Бизнесът може да предложи каква специалност да учат осмокласници догодина в гимназията. За първи път Регионалното управление на образованието е изготвило форма на заявка, с която до 5 януари фирми да отправят предложение. Формулярът може да се изтегли от сайта. Ще обсъдим и всяка идея, постъпила по друг начин, увери началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова. Изпратени са писма до Общините, национално представените работодателски организации, Регионалната служба по заетостта, Тракия икономическа зона. Рамката на план-приема в Пловдивско е обсъдена и от Постоянната комисия по заетостта в Областната управа.

Общо 217 профилирани и професионални паралелки ще приемат ученици в гимназиите в областта. Вероятно ще се борим за още няколко. В предходната кампания паралелките бяха 236, но и миналогодишният випуск бе с около 200 ученици повече.Това лято основно образование завършват 6123-ма седмокласници.

На среща с министъра на образованието проф. Галин Цоков преди празниците е уточнен подходът, като са определени индикативни стойности. Пловдивска област трябва да се съобрази с изискването 62,15% от паралелките да са професионални. С акцент върху STEM (наука, технологии, инженерство, математика) трябва да са 56,4%. Това е близо до миналогодишните стойности (съответно 61% и 57,4%), като обикновено сме малко над зададените нива, каза Киркова. „Ще търсим баланс между интересите на бизнеса, стратегиите на общините за местно развитие и желанията на децата - добави тя. –

Придържайки се към целевите стойности, ще отчитаме специфичните възможности на всяка община и училище.

Киркова даде пример с политиката в предишни години по отношение на Лъки, където има нужда от кадри за добива на полезни изкопаеми, но не са останали много млади хора. Там е реализирана професионална паралелка и само с 6 ученици. „Ще има подкрепа от РУО и бизнеса за училища, които обучават в специфични професии. Ще се водим и от това, че става въпрос за съдбите на деца“, каза началникът на РУО-Пловдив.

Предвид нуждите на пазара на труда, от STEM паралелките ще се акцентира предимно  на софтуерни и хардуерни науки, предприемачество, математически профил. Ще се търси STEM насоченост и по отношение на професионалните.

Идната седмица предстои среща с директорите. „Ще предложа, където има чуждоезикови паралелки, да се заменят с хуманитарен профил – каза Киркова. – Вече навсякъде чуждият език трябва да се изучава на високо ниво, а в новите реалности само той не е достатъчен. Нормативната база позволява и в професионални паралелки чрез допълнителните и факултативните часове да се достига хорариум по чужд език, който имат учениците в езиковите гимназии.

Развивайки STEM и технологиите, не трябва да режем и корените на хуманитарните науки.

На среща в Областната управа са обсъдени и предложения за приемната кампания – Дни на отворените врати и размяна на визити между училища. Необходимо е школските екипи да са активни и да не чакат училището да бъде избрано, а да заинтригуват децата, каза Киркова.

До средата на януари директорите трябва представят в РУО своите разчети, одобрени от Педагогически съвет. След обобщаването план-приемът за Пловдивско ще се обсъди от Постоянната комисия по заетостта в Областната управа, след което трябва да бъде одобрен от МОН.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Разбира се

Разбира се

03.01.2024 | 12:21

Бизнесът,който разхвърля целият свят,а тук бизнеса ни е еврейски,като имате в предвид оная у..айка Хампарцумян фашисткия евреин.Та образованите същото дъно,ИИ ЩЕ ЗАМЕНИ ВСЕКИ ЕДИН УЧЕН БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА НА ТЯХ ВЕЧЕ ХОРА С АКЪЛ НЕ ИМ ТРЯБВАТ!!!

Отговори
2 1
Какъвто ни "бизнеса"

Какъвто ни "бизнеса"

02.01.2024 | 21:22

Такива и "промените". Нашия бизнес е ясен - да живее далаверата! Нямаме бизнесмени, а идиоти за затвора!

Отговори
5 1
Добре ще е !

Добре ще е !

02.01.2024 | 20:35

Не в гимназиите какво да се учи. Трябва да се възстановят техникумите в които се учиха и излизаха добре подготвени кадри със средно специално образование което беше толкова добро,че се равнява ше да не кажа си беше равно на висше в мнооого западни страни!!!!От личен опит го казвам! Така ,че върнете техникумите направете средно учебно заведение за медицински "специалисти" и най накрая направете планови приеми и закрийте частните университети!! Да се издържат сами! В държавните вузове да има Държавно и платено обучение...но в рамките на планирано по региони .да се върне разпределението на кадри приети по това разпределение.основно за медиците и учителите... Върнете училищата във всяко село...

Отговори
15 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?