46

Бизнесът помага на професионална гимназия за модерно оборудване

Бизнесът и Професионалната гимназия „Петър Парчевич“ в Раковски си подават ръка за оформянето на нови работилници с модерно оборудване за обучение на електромонтьори.

Училището кандидатства за 90 000 лв. по Национална програма „Професионално образование и обучение“. С 30 000 от тях се надява да ремонтира съществуващи помещения, а с още 60 000 лв. да ги снабди с модерна апаратура.

ИНСА Ойл осигурява необходимото съфинансиране от 10%. Освен че има готовност да вложи 9000 лева в обновяването на базата, сключихме договор и за практическо обучение на ученици във фирмата, разказа директорът на училището Петър Карпаров.

От няколко години гимназията обучава по нови специалности - „Електромонтьор на машини и апарати“ и „Електрообзавеждане на транспортна техника“. И двете дават професия електромонтьор. В момента се обучават 63-ма ученици от 10., 11. и 12. клас, а амбицията е да се повиши качеството на подготовката, като получат възможност да работят с модерно оборудване, с каквото разполагат автосервизите.

Училището има свое помещение за новите работилници. Миналата година пострадало от буря, но покривът е поправен с пари от делегирания бюджет на учебното заведение. Необходимо е обаче да се поправи ВиК инсталацията, да се подмени подовата настилка и да се оборудва модерно.

Одобрените 17 учебни заведения по националната програма ще станат ясни след около 2 месеца. Тези, които вече са били финансирани, нямат право да кандидатстват повторно, което повишава шансовете на ПГ „Петър Парчевич“. До момента през годините тя е обновявала базата със свои сили и в резултат на това предлага добри условия за обучение в икономически специалности, IT и в паралелките за готвачи. 

За да бъде ефективно обучението и на елмонтьорите, имаме нужда от работилници по заваряване, стругарство, шлосерство, елизмервания, по лабораторна практика, обяснява директорът. Новата база ще ги комбинира на едно място най-вече за нуждите на практическите занятия на елмонтьорите на транспортна техника. Специализираното оборудване включва апаратура с дисплеи мултитъч и симулационни модули. Покрива и общата, и специфичната електротехника за двете специалности.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?