49

Бизнес с шоколад и бисквити вгорчи матурата по предприемачество

Зрелостници завъртяха бизнес с шоколади и бисквити на матурата по предприемачество, която тази година се провежда за първи път. На нея се явиха абитуриенти от профилирани паралелки, които са избрали предмета за втори задължителен зрелостен изпит – общо 87 в Пловдивска област.

Сладката продукция, която трябваше да пласират като истински мениджъри, загорча на мнозина. А всъщност казусът в последната задача доста прилича на примерния, който МОН даде в насоките си какво ще съдържа новата матура, но там ставаше въпрос за обувно производство.

В практическата задача в изпитния вариант зрелостниците трябваше да намерят решение за голям производител, който иска да разшири присъствието си на пазара, но делът му  пада. Има възможност да пусне два нови продукта – шоколад или бисквити. Абитуриентите имаха разчет колко струва да се произведе по една бройка от двете и какви са количествата. От тях се искаше да посочат по какви критерии ще направят избора си, да изчислят очакваната печалба в двата случая и да се произнесат кой продукт според тях е по-подходящ, като се аргументират защо.

Зрелостниците напуснаха залите с различни заключения, повечето признаха за трудности в практическото прилагане на знанията, към което обаче са ориентирани новите формати на държавните зрелостни изпити. „Не беше лесно, но за мен нищо не е лесно“, сподели Яница Христозова, която завършва паралелка по предприемачество в пловдивското СУ „Пейо Яворов“. Сестра й, която е с 12 години по-голяма от нея, често й казва: „Всичко трябва да ти е трудно, за да положиш усилие и да стане, както трябва“. Дали е станало така и на матурата Яница не е сигурна. Изненадала се, че я затруднили и някои от въпросите с избираем отговор, които са най-лесните и носят само по 1 точка. Допуска, че може да е имало уловки.

Зрелостният изпит по предприемачество включва 30 въпроса с избираем отговор, 14 отворени и един казус за анализ, синтез, оценка на проблем и възможно решение, чието правилно отиграване носи 15 точки.

Понеже матура по профилиращ предмет се държи за първи път тази година, няма примерни варианти, които зрелостниците да проиграят. МОН разпространи само типови задачи за ориентир. В СУ „Пейо Яворов“ обаче подготовката била сериозна. Още от януари преподавателката Мирена Попова започнала да дава по два пъти седмично консултации, а в последния месец се събирали по над 10 часа на седмица, разказва Яница. „Постара се, дано и ние да не я изложим“, казват учениците й. Възлагала практически задания върху четирите учебника от 11. и 12. клас.

Яница малко случайно попаданла в паралелката по предприемачество след 7. клас, но твърди, че наученото е полезно. С нейни приятели даже се опитват да го прилагат, като се пробват в търговия с дрехи втора употреба. Засега обаче Яница не се чувства готова да постави начало на свой бизнес.

Така е и за отличничката Цветелина Тенева. Нейната диплома е над 5,80 и очаква добри резлутати и от матурата по предпиемачество, но смята да продължи с история и английски вместо с икономическата материя. Дори тя в изпитния формат срещнала непознати термини.

Очаквах да е още по-трудно, каза на излизане Атанас Василев от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай. Той трябвало да избира за втората матура между предприемачество и география – профилиращите предмети към които се насочил в 11. клас. Предпочел предприемачеството, за да избегне големия обем фактология. По време на обучението си е решавал практически задачи, бил и на практика в компания. Въпреки това въпросите, където наученото трябва да се приложи практически и да се формулира свободен отговор, са му най-трудни.

За първи в Пловдивско се проведоха изпити по информатика, информационни технологии и музика като втора зъдължителна матура по избираем предмет за ученици от прифилирани паралелки.

За зрелостниците от професионалните тази година втората матура задължително е държавният изпит за придобиване на професионална квалификация, като избират между 3 формата, един от които за първи път е защита на дипомен проект.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?