Следвайте ни

Бившият ректор проф. Балабанов написа книга за 60 години ПУ

viber icon

Един от легендарните преподаватели в Пловдивския университет и бивш ректор - проф. Никола Балабанов, събра книга за 60-годишнината на учебното заведение. Юбилеят ще е догодина. Ядреният физик написал три книги за ПУ през годините. Едната е „Пловдивският университет - мечти и реалности”, другата е „Парчета от спомени за ПУ”, а в третата бе събрал различни шеги.

„Владимир Янев нарече последната „усмихнатите спомени на професора”. Сега реших да събира всичко в една книга, за която съм се уговорил с издателството да излезе в началото на следващата година. Тогава се навършват 60 години от създаването на университета”, припомня проф. Балабанов.

Планира да е бутиково издание в стотина екземпляра, които ще раздаде на всички катедри в университета, на читалищата и на библиотеките. „Това ще е моето виждане за нашата алма матер. Аз съм работил в нея от 1 септември 1961 до края на май 2012 г. 51 години съм прекарал тук”, пресмята физикът. Проф. Балабанов е бил първият асистент в университета. Преди него имало шестима назначени от министъра професори и доценти. Те оформяли академичния съвет.

Проф. Балабанов е завършил в София, а после е специализирал в Московския университет. Работил е в обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Беше ректор на ПУ от 1989 до 1993 г. „Избраха ме две седмици преди падането на Тодор Живков, а после започнаха бурните години”, спомня си той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?