49

Битката за Медицинския: Най-малко по четирима за място

Най-малко по четирима кандидат-студенти ще се борят за място в магистърските специалности в Медицинския университет в Пловдив. Снощи изтече крайният срок за подаване на документи. Кандидатите тази година са над 1000, а местата са 305.

Традиционно най-голяма е битката за медицината, а опитът от минали години показва, че там конкуренцията достига  поне петима за всяка бройка по държавна поръчка.

За бакалавърските специалности документи в тази кампания са подали над 550 кандидат-студенти.

Голямата конкуренция дава възможност висшето училище отново да подбере най-подготвените. 

Кандидат-студентският изпит за магистърските програми е в петък – на 1 юли. Няма промяна във формата – един изпит по двата предмета биология и химия с обща продължителност 4 часа. За всяка от двете дисциплини има отделна оценка.

В изпитните програми са включени и  теми от профилираната подготовка по биология и химия във втори гимназиален етап. Това е общо решение на медицинските университети, които отказаха да признават за вход матурите по профилиращите предмети, за да не се създаде неравнопоставеност между изучавалите ги, ученици, които не са имали тази възможност, и завършили в предишни години. С включването на темите гимназистите, които са учили биология и химия като профилиращи предмети в 11. и 12. клас, обаче имат възможност да покажат по-задълбочените си знания на изпита, оценката от който има най-голяма тежест.

Тази година балообразуването е по нов начин. Вече не се взимат бележки от дипломата, които да се добавят към удвоените резултати от изпита по биология и химия.

За първи път балът се изчислява, като оценките по двете дисциплини от приемния изпит се утрояват, а към тях се добавя и бележката от матурата по български език и литература. Така максималният бал в тази кампания става 42, вместо 36.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Реалист

Реалист

28.06.2022 | 14:24

Преди 20 години се бореха по 20 за място, ето защо и нивото е паднало много, трагедията е пълна!

Отговори
3 1
Водят

Водят

28.06.2022 | 15:37

разни църни мамелюци от Англия, дето тук им е жълти стотинки!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?