Следвайте ни

Битка с демографската криза: Помощи за бебе срещу диплома

Родители със средно образование ще взимат за трето дете 1300 лв., висшисти - 1700 лв.

viber icon

Еднократни парични помощи за новородени ще получават родители, които имат средно или висше образование. Предложението за насърчаване на раждаемостта е на общинските съветници от Патриотичен фронт Нина Гьошева, Стефан Послийски и Камен Шишманов. Програмата е внесена в Общинския съвет и ще се обсъжда на сесията в четвъртък. 

 


Целта е да с​е стимулира „интелигентната  раждаемост“, посочват ​в мотивите тримата старейшини. Парите ще се отпускат от общинския бюджет за първо, второ и трето дете, ако родителите и осиновители имат най-малко две години постоянен адрес в Пловдив  или три години настоящ адрес, преди да им се роди бебе. Стимули ще се дават и при положение, ако единият от родителите е с постоянен адрес, а другият - с настоящ. Другото важно условие е да представят диплома за завършено средно или висше образование. 

 


За първо дете на  родители със средно ще се отпускат еднократно 200 лева, с висше „бакалавър“ ​- 250 лева, с магистратура ​- 300 лева. За второ дете помощите съответно са 500, 600 и 700 лева, а за трето - 1300, 1500 и 1700 лева.  Ако бебетата са близнаци, за всяко от тях ще се дават бонуси по поредността на раждането. От програмата обаче не става ясно в какъв размер ще е помощта, ако семейството има две деца, чака трето, пък им се раждат близначета. 

 


Съветниците са изчислили, че паричното стимулиране на раждаемостта ще струва 1,5 млн. лева годишно при 5000 новородени. Според  данните, цитирани в програмата,  през 2014 г. в Пловдив са родени 3133 бебета, през 2015 г. - 3056, през  2016 г. ​- 2985, през  2017 г. ​- 2941, през 2018 г. ​- 2836. Помощи няма да получават родители, които нямат  редовна здравна осигуровка и дължат пари на Община Пловдив. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?