Следвайте ни

БГ изобретател предизвиква ученици с цифрова писменост

viber icon

БГ изобретател предложи на пловдивски ученици съвместна инициатива, в която те да демонстрират как могат да общуват само с пръсти, като това е възможно включително между деца, които не виждат и не чуват.

За основа се използва измислена от него цифрова писменост, която е алтернатива едновременно на Брайловото писмо за слепи, на жестовите езици за глухи, но и на китайската писмена система Pinyin.

Койчо Митев решил да предизвика тукашните деца, след като случайно видял лика си отпечатан върху техните чинове. Наскоро „Марица“ разказа за инициативата на ОУ „Кочо Честеменски“ да рециклира старата мебелировка в класните стаи, като залепи на плотовете  специално покритие. За всеки чин то е със световно БГ изобретение, като е отпечатан и ликът на неговия създател. По този начин в школото вече ще има тематична стая на българските изобретатели, а от миналата година има и на великите наши владетели.

Сред подбраните изобретатели е и инж. Койчо Митев. Той е създал уникална цифрова писменост и метод за компютърен международен превод, при които цифрите от десетичната бройна система могат да служат за запис и трансфер на комуникативна писана и звукова реч от произволен език или диалект към всеки друг. Това прави възможен превод  между 6800 езика на земята дори и само през телефон. Експерти по глобални комуникации от Масачузетс наричат откритието Свещения граал на човешките комуникации.

Системата е известна като „Българския Брайл“ и е патентована у нас през 2002 г. За своя метод за превод българинът е носител на голямата награда на 21. световно изложение за иновации "Inpex" в САЩ през 2005 г. и на "Евроинтелект 2003". До момента обаче няма финансиране за изработването дори на демонстративен модел, който превежда само на 3-4 езика, при това с ограничен брой думи.

В писмо до ръководството на ОУ „Кочо Честеменски“ изобретателят благодари за оказаната му чест при обновяването на класните стаи.  И отправя конкретно предложение, като дава точни насоки как децата да усвоят основни положения в системата и да направят опити да „преведат“ на нея с пръсти кратки текстове, написани от тях самите. На всяко е готов да даде грамота, която да влезе после в личното им CV. Предложението е акцията да бъде по повод Международния ден на хората с увреждания през декември. „Целта е ние, българите, да покажем на света, че сме създали цифрова азбука Bulgarica за всички езици, но и за децата и хората с увреждания“, пише Койчо Митев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

иван

иван

05.09.2021 | 20:24

жожгщщ

Отговори
0 1
иван

иван

05.09.2021 | 20:24

жщщ

Отговори
1 0
иван

иван

05.09.2021 | 20:24

зрасти

Отговори
1 0
иван шакирв

иван шакирв

30.08.2021 | 11:17

благодаря

Отговори
1 0
иван

иван

05.09.2021 | 20:23

здарасти 7 тявали да носим моливи

Отговори
1 0
иван

иван

30.08.2021 | 11:16

бългогаря

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?