Следвайте ни

Безплатните почивки за ученици може да скарат гилдията СНИМКИ

Компенсаторното обучение няма да навакса пропуските, ако се проведе формално, предупреди лидерът на Синдикат „Образование“ д-р Юлиян Петров

viber icon

Летните лагери за деца за сметка на държавата може да скарат системата на образованието, предупреди лидерът на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. Според него е неуместен лимитът от 70 ученици на школо, при положение, че има учебни заведения със стотина деца, но и с по над 1000.

Освен това не са ясни критериите, по които ще се решава кой да отиде на почивка. Указанията към момента са всяко училище само да определи децата, а според синдикалистите в този процес фокусът трябва да бъде върху ученици в неравностойно положение. 

Въпреки че не са съвсем ясни регламентите, новата Национална програма „Отново заедно“, трябва да стартира веднага, за да могат пътуванията да се осъществят, след като приключи удължаването на учебната година – до 23 юни за учениците до 3. клас и до края на юни за 5.-11. клас. Програмата е разработена от МОН и ще се осъществява съвместно министерствата на финансите и на туризма, като предвижда децата да почиват за седмица, в малки групи, при спазването на всички противоепидемични мерки, като държавата ще поема разходите  за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки на учениците и придружаващите ги учители. 

За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища, но реално ще се възползват около 30 000 ученици. Това е малък процент от цялата система и неминуемо ще има недоволни, предупреди д-р Петров.  Вече е водил разговори с министър Николай Денков и зам.-министъра Мария Гайдарова, вероятно предстои уточняване на критерии със социалните партрьори за включване в лагерите. При всички случаи ще се иска съгласието на родителите, а заявките ще се одобряват по реда на постъпване до изчерпване на бюджета. Очаква се учебните заведения да получат конкретни указания в началото на юли.

Според лидера на Синдикат „Образование“ проектните дейности и седмиците за компенсиране на дефицити след края на редовното учебно време може да се окажат формални. „До тях се стигна, защото очакването в обществото бе да има наваксване, но ние бяхме против още в началото. Причината е, че учениците с дефицити обикновено не се включват в летни дейности.

Опитът ни показва, че който има най-голяма нужда, не участва,

каза Юлиян Петров. Припомняме, че първата седмица с проектни дейности в начален курс е задължителна, а в другите две седмици за наваксване се ходи по желание, като задължително трябва да е само за децата с пропуски.

От синдикат „Образование“ очакват ниска посещаемост. Училищата масово предвиждат занимания по няколко часа на ден, а когато малките не са обхванати целодневно в обичайния си ритъм, това създава трудности на работещите родители да ги прибират на обяд и те първи се отказват. Затова очакванията ни са, че компенсиращото обучение по-скоро няма да компенсира дефицитите, каза д-р Петров.

Анализите на синдиката сочат, че пропуските са налице. Те обаче не са толкова по отношение на знанията, колкото страда социализацията, има и ефект на затлъстяване, уточни д-р Петров.

В резултат на обучението от разстояние в електронна среда са скочили и нивата на професионално прегряване, които и преди пандемията бяха високи в учителската гилдия – около 60%. Сега бърнаут мори почти 70 на сто от съсловието. „Ще търсим компенсаторен механизъм – това е първата буква от една голяма азбука, която ако не научим, ще си изгубим преподавателите“, каза Юлиян Петров. И за пореден път подчерта, че учителите трябва да бъдат освободени от несвойствени административни задължения, за да се фокусират върху учебния процес.

В момента се провежда ново изследване за професионалното прегаряне в образованието, в което България участва по проект заедно с още 5 държави. До месец ще приключат тестовете и анкетите, но анализът вероятно ще е готов догодина.

Не е рано да се говори за следващата учебна година и нашите очаквания са тя да започне нормално и присъствено, каза още д-р Петров.

Той участва във форум „Образование“ в Пловдив с формат и приемна на учители с националното ръководство. В програмата е заложено също обучение на педагозите как да работят по-ефективно с Детска педагогическа стая и отделите за закрила на детето по казуси с деца в риск. 

На конференцията бяха връчени и наградите „Св. Неофит Рилски“, които се присъждат от МОН по предложения на различни организации. Отличените с номинации от учителския синдикат тази година са Гергана Кендерлиева, психолог в Хуманитарната гимназия, и началният учител от ОУ „Панайот Волов“ Георги Джамов, който е с 38 г. стаж, от които 32 в школото с деца от малцинствата.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

1478

1478

06.06.2021 | 12:18

Ревизия и на конкурсите за директори през последните десетина години !

Отговори
0 0
1563

1563

06.06.2021 | 12:16

Ве1е няма противоепидемични мерки - елате и вижте хаосът в училищата, защото учениците не смятат, че трябва да спазват каквото ѝ да е, директорите се крият на прохлада в кабинетите си, и за всичко са виновни учителите

Отговори
0 0
Пеев

Пеев

01.06.2021 | 19:25

Тези тунеядци освен да бръкнат в кацата и по цял ден да се чудят коя директорка или учителка да гътнат друго не правят

Отговори
2 1
Мира

Мира

01.06.2021 | 18:54

време е и на тия чантаджии една ревизия да им се спретне и ще ви настръхат косите

Отговори
5 1
Поредна глупост

Поредна глупост

01.06.2021 | 15:05

Супер тъпо...или правите нещо или нищо не правите.... Скарахте пенсионерите ..сега и учениците ..или давате на дете....или не давате...стига с бедни и богати .. Престанете с глупостите.... Обявете програма за лагери и ако има желаещи в дадено училище удовлетворете желаещите...останалите да получат равностойност....всяко дете трябва да получи...както и всеки български гражданин както е в другите страни...

Отговори
6 0
11g

11g

01.06.2021 | 13:52

40g ligi v manjata sld 2 3 debna vlizat v sila aba mai .,

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?