Следвайте ни

Без срив след онлайн обучението: Добър 4,14 на матурата по български

Средният успех е само с една точка по-нисък от миналата година, няма пловдивско школо в ТОП 10

viber icon

Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити, въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години, отчетоха от МОН. Това показват резултатите от матурите през майската сесия на 2021 г. Достъпът до тях вече е отворен и всеки може да провери оценката си онлайн.

Пловдив традиционно попада в топ 5 на най-добре представилите се области. Те са: София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.

За първи път в последните години обаче няма пловдивско училище в челната десятка на най-добре представилите се на матурата по български език и литература. Обикновено в нея попада Английската гимназия.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература за страната е 52,44 точки, което отговаря на оценка добър (4,14). Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години. Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено. 

Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети: италиански - 78,1 точки, химия - 77,54 т., италиански език - 75,07, немски - 74,02, руски - 73, английски - 72,9, френски - 69,5, математика - 65, физика - 62,8, философски цикъл - 55,3, история - 54,5, биология и здравно образование - 49, география - 44,5.

Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност,както през 2019 и 2020 г. 

Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това през последната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат матури – средно 55,3 точки. Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи и стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.

Многогодишните усилия на учителите по български и литература и фокусът върху умението да се формулира теза дават резултат. Покачва се процентът на зрелостниците с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретна тема. Тази година те са 45,06% при 38,77% през миналата и 32,44 % през 2019 г. 

Дванадесетокласниците обаче все още трудно извличат информация от непознат текст. Всеки пети не се е справил с тази задача. 

Слабите оценки по български език и литература са по-малко отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок - 3331. По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет – 5732, което е спад спрямо 2020 г. (6283). 

Пълни отличници от двата задължителни изпити са 39 зрелостници. 

Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София води класацията на училищата с най-добри резултати на изпита по български език и литература. Следват ги 91-а немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов“ в София и Първа езикова гимназия във Варна.

В първата петица по региони традиционно са София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.

ТОП 10 на училищата с най-високи резултати  на ДЗИ по БЕЛ:

164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес", София - 83.15

91.НЕГ „Проф. Константин Гълъбов", София - 82.83

Първа езикова гимназия, Варна -  82.05

73. СУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик", София -  81.51

Американски колеж, София - 80.28

СМГ „Паисий Хилендарски", София - 78.04

Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх", София - 77.34

Математическа гимназия „Д-р Петър Берон", Варна - 76.79

НГДЕК „Константин Кирил Философ", София - 76.71

Първа АЕГ, София - 76.50

 

Всеки може да си провери оценката на: https://zamaturite.bg/

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?