Следвайте ни

Без нови учебни заведения по Монтесори в Пловдив

viber icon

Засега спира разширяването на мрежата от учебни заведения в Пловдив, които работят по системата на Монтесори, обяви зам.-кметът на образованието Стефан Стоянов. Целта е да се даде възможност на учителите да се усъвършенстват и да се обучат още преподаватели, които да са в състояние наистина да прилагат методиката.

Към момента  по Монтесори педагогиката се обучават 1400 деца под тепетата - в 8 детски градини, 2 ясли и 4 училища. Само тази година обхватът бе разширен с по една ясла и градина и две нови училища.

От 2017 г. до момента са обучени над 200 преподаватели. Промяната на подхода обаче става бавно. Именно по тази причина ще се забави засега и скоростта, с която се разпространява моделът в образователната система в града.

Без спирачки обаче са политиките по отношение на дуалната система в професионалните гимназии. От общо 16 професионални средни училища в Пловдив 9 от тях вече работят по системата учене чрез работа, което прави Пловдив рекордьор. Само тази година има нови 14 паралелки, с които общо стават 33, отчете зам.-кметът по образование и бизнес развитие в края на първата година от мандата си. Над 30 компании подкрепят паралелките.

Стоянов очаква скоро да има сериозни резултати - и по отношение на подготовката на кадрите, и за намирането на квалифицирана работна ръка на пазара на труда.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?