3906

Без изнервящи опашки започна приемът на документи за гимназиите

От днес до 7 юли включително онлайн и на място в 22 центъра в Пловдивска област седмокласниците подават документи за прием в гимназиите.

Всеки ученик може да избере само един от двата начина - да кандидатства по електронен път или с хартиено заявление.

На старта на кампанията тази сутрин нямаше опашки в пловдивското ОУ "Екзарх Антим I". Всяка година расте делът на тези, които подават заявления онлайн. Възможно е обаче с напредването на деня отново да има струпвания. "Въпреки организацията, всяко лято има известно напрежение заради чакането. Някои кандидати идват, без да са премислили предварително как да подредят желанията, решават в момента, което забавя", каза директорката на учебното заведение, което е един от петте центъра в Пловдив - д-р Катерина Василева.

На 12 юли се очаква първото класиране. Документи за участие в третото ще се приемат от 26 юли до 27 юли. Тази година ще има и четвърто, а заявленията за него се подават на 7 и 8 август.

Максималният брой точки при балообразуването е 500, които са сбор от точките от НВО по български език и литература и по  математика, умножени със съответния коефициент, и оценките на два балообразуващи предмета от свидетелството за основно образование, превърнати в точки. Преобразуването им става по следната скала: 

Отличен 6 – 50 точки

Много добър 5 – 39 точки

Добър 4 – 26 точки

Среден 3 – 15 точки

Когато в класирането има ученици с равен бал и са повече от местата, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от НВО. Ученици с еднакви показатели и след това се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите предмети, превърнати по скала в точки. Ако пак има ученици с равни балове, се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от бележките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за основно образование. Тя също се преобразува в точки.

При онлайн подаване на заявление, за всяка област, ако ученикът кандидатства и извън Пловдивска, се регистрира и попълва отделно заявление. Въведените желания са видими в профила на всеки ученик.

Ако ученикът не желае да кандидатства онлайн, може да подаде заявление в един от следните центрове:

Пловдив: ОУ “Екзарх Антим І”, СУ “Цар Симеон Велики” , СУ “Св. Софроний Врачански”, СУ „Пейо Яворов”, СУ „Найден Геров“

Асеновград - ОУ „Ангел Кънчев”

Брезово - СУ „Христо Смирненски“

Калояново - ОУ „Иван Вазов“

Карлово - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Кричим - СУ „Петко Р. Славейков“

Куклен - СУ „Отец Паисий“

Лъки - СУ „Христо Ботев"

Марица, с. Маноле -  СУ „Васил Левски“

Перущица - ОУ „Петър Бонев“

Родопи, с. Първенец - ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

Първомай - НУ „Христо Ботев“

Раковски - ОУ „Христо Ботев“

Садово - ОУ „Гео Милев“

Сопот - НУ „Неделя Петкова“

Стамболийски - ОУ „Христо Смирненски“

Съединение - СУ „Христо Ботев“

Хисаря - ОУ „Климент Охридски“

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование в годината на кандидатстване, включително тези, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика. Техният резултат от изпитите се приема за нула точки. В класирането имат право да участват и лица, завършили основно образование, които не са по-възрастни от 17 г., навършвани в годината на кандидитстване.

За участие в класирането могат да кандидатстват и ученици от училища на чужди държави, които в годината на кандидатстване успешно са завършили клас, съответстващ на VII клас в България, който е признат от експертната комисия към РУО.

За първи етап на класиране учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища, едновременно в повече от една област. 

В заявленият паралелките трябва да се подреждат според желанията, дори и да има съмнения дали ще стигне балът, съветват от РУО. За да се избегне вероятността ученикът да остане извън класирането, се препоръчва да впише в заявлението възможно най-голям брой желания.

Списъците с приетите на първо класиране ще са ясни до 12 юли.

Учениците, които не са класирани на първи етап, участват във втори тур  автоматично. Класираните на І етап ученици се записват в училището в работните дни от 13 до 17 юли. Второ красиране е на 19 юли, трето – на 31  юли, а четвърто – на 10 август. 

Над утвърдения план-прием може да се приемат близнаци в паралелката, в която е класиран един от тях, както и ученици с двама починали родители.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?