Следвайте ни

Без часове на открито при мръсен въздух

При пикови стойности освобождават ученици с хронични заболявания на дихателните пътища

При завишаване на замърсяванията във въздуха до рискови нива учебните заведения ще преустановяват занятия навън, включително планирани посещения извън училище. А ученици с хронични заболявания дори ще могат да бъдат освобождавани от занятия по преценка и искане на родителите. 
Мерките влизат в сила, след като министър Красимир Вълчев се договори с Националния институт по метеорология и хидрология и РЗИ.
При постъпване на предварителна информация за очаквано завишаване на нормите до рискови нива училищата ще бъдат предупреждавани от Регионалната здравна инспекция и МОН за предприемане на конкретните мерки. Те включват и учестен режим на влажно почистване в сградите. 
Възможността за отсъствия на деца с хронични заболявания при рискови нива на фини прахови частици ще бъде уредена и нормативно, казаха от МОН.

София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа, но през последните зими водач в черната статистика сред големите градове е Пловдив. От 160 дни на активен отоплителен период под тепетата  - от края на октомври 2017 г. до края на март 2018 г. - превишаване на максимално допустимите стойности са измерени в 86 денонощия, което прави повече от половината време (54%).

Проблем във въздуха в Пловдив е наднорменото съдържание на фини прахови частици. Те се генерират от отоплението на твърдо гориво и трафика, а топографските особености на града също благоприятстват задържането им в атмосферата над града при безветрие.

През последните дни Пловдив се буди обвит от мъгла. Двете автоматични станции в ЖР "Тракия" и "Каменица" отчитат, че дишаме лош въздух. Данните показват, че на някои места фините прахови частици са завишени от два до три пъти - предимно по основните булеварди на града и около ромските махали.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?