49

Бързо темпо на аудиодиктовката затрудни четвъртокласниците на малката матура

Бързо темпо на аудиодиктовката затрудни четвъртокласници на националното външно оценяване по български език и литература в 4. клас днес. В Пловдивска област изпитът се проведе в 150 училища – за  5654 деца.

Текстът за диктовка направи и в класните стаи времето, каквото е навън – с капки, ветрове и облаци. Никол Димитрова от 4. В клас в ОУ „Княз Александър I“ обаче успя да съобрази как се пише правилно думата дъжд. Правила е много тренировки – и в час, и у дома, затова се справи и с бързото диктуване на четеца на записа.

Текстът за четене с разбиране тази година е художествен. В него графиня Ревност и принц Доверие опитаха да спечелят момче, което страда заради повече внимание на майка му към другото хлапе в семейството. Историята срещна четвъртокласниците и със сложната дума калейдоскоп, която обаче е допълнително пояснена.

За Габриела и тя е лесна. Според Виктория трябва да се внимава най-вече в четенето с разбиране, за да се вникне в съдържанието и да се отговори правилно на въпросите. А за Иванина капанът в тазгодишния изпитен формат са думите „лунен“ и „есенен“, за които трябва да се съобрази изписването с двойно Н. Мария приложила правилото без страх. Преди теста госпожата каза да сме спокойни, сподели четвъртокласничката.

Момчетата дадоха сложност 3-4 на теста по десетобалната система, ако 1 е най-лесното.

Петър Богоев не се затруднил с последната задача, която е творческа. От децата се искаше да съставят текст по картинки, като използват опорни думи. Така на белите листове се появиха истории за момиче с велосипед, пред което изскача куче. То кривва, за да не го удари,  и пада с колелото. Четириногото обаче притичва да  благодари с близване. Нататък всеки има свобода да допише края, за да оценят проверяващите и  креатива. И в много съчинения се роди ново приятелство. Важно при оценяването е текстовете да имат заглавия.

Децата са подготвени и вероятно по тази причина не бяха тревожни, каза класната на 4. В Надя Доневска.  „На този етап работим не само за знания,  а и  да умеят да дадат най-доброто от себе си във важния момент - добави тя. – И да знаят, че дори и да направят грешка, животът им нататък не зависи от този изпит. Дари не знам защо им го причиняваме още на този етап“.

Едно от момичетата разбра своята грешчица още след края на изпита - успяло да посочи само две от сложните думи Любомир, свитлосини и риболов.

Учителката остана изненадана, че всички оценяват изпита като лесен. „Лесно е, когато знаеш. Дано да няма после неприятни изненади““, добави тя.

В Пловдивска област да се явят на националните изпити пожелаха и 24 деца със специални образователни потребности, за които времето е удължено и е осигурен консултант. Общо 1300 квестори следиха за реда в изпитните зали. Където има камери, квесторите са начални учители, които обаче не преподават на същите класове. Където няма видеонаблюдение, са разпределени прогимназиални учители.

Проверяването на писмените работи става електронно от национална комисия, чиито членове са специално обучени. Център за Пловдивска област е ОУ „Райна Княгиня“. Резултатите се въвеждат в обща електронна платформа. Ще са ясни до 9 юни.

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 10 оценки
4.8/5 от 10 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Валентина Иванова

Валентина Иванова

01.06.2023 | 10:59

Пълни глупости и гавра с малките деца!!!Поставени в условия сякаш са "престъпници"!Пазят ги с камери,квестори през 1 метър,документи,инструкции,малоумщини тя една шепа чиновници, които не са и виждали дета на 10години,да знае каква е неговата психика и т. н .Само ДАНС и барети трябваше да им изпратят да ги "охраняват"...Да не говорим колко притиснати бяха и от ограниченото време-едни деца пишат по-бързо,други по-бавно,сигурна съм че ако си бяха направили тестове в нормални условия децата щяха да са по-спокойна и резултатите щяха да бъдат други!!

Отговори
0 0
1 учебник за всички

1 учебник за всички

29.05.2023 | 14:08

Защо е нужно от толкова малки. Преди да дойде демокрацията, знаехме да пишем, четем и да разсъждаваме по даден въпрос. Какви са тези тестове сега с подвеждащи отговори. Трябва всички да учат и да има само едни учебник.

Отговори
14 1
Учител

Учител

29.05.2023 | 13:42

Абсолютно излишно НВО в IV клас. Учат за оценки, за родителите си, за учителите, (които ги натискат за оценки, щото после малоумните директори ѝм набиват канчетата), но не и за себе си. Нищо от ученото не умеят да използват и прилагат в живота, нищо. Бяла мъгла, ама не могат, защото никой не им обяснява приложимостта къде, защо, как...

Отговори
16 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.05.2023 | 12:52

Късмет и Успехи Ученици

Отговори
8 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?