Следвайте ни

БАН предупреди МОН: Устройствата вредят на децата!

viber icon

Застояването пред устройствата може да причини големи вреди на развитието на детето, предупреждава БАН, откъдето пратили на МОН свое изследване. Направено е от специалисти по невробиология и невропсихология и съдържа научни заключения за влиянието  на компютри, таблети, телефони върху мозъка и интелектуалното развитие на подрастващите.

Най-общо казано, колкото по-малки са децата, толкова повече трябва да се ограничи досегът  им до устройства, обобщи препоръките министърът на образованието Красимир Вълчев.

В доклада си до него учените предупреждават, че в предучилищна възраст устройствата са изцяло противопоказни, защото  пречат на образуването на мозъчната кора и важни връзки.

Учените настояват в начален етап употребата им силно да се дозира.

Чак след възраст 10-12 г. може да се ползват повече устройства, но с паузи и пак да няма дълго престояване пред екрана. То води до психически проблеми, не се развива нормално множествената интелигентност, пречи се на разгръщането и на комуникативната интелигентност, цитира изводите Красимир Вълчев. 

Учените казват още, че пред екрана децата четат много по-повърхностно и страдат техните езикови умения, понеже заместват писането с емотикони. Намалява  и двигателната активност, като се стига до затлъстяване.

Затова Вълчев категорично препоръчва на родителите да върнат децата присъствено в клас и да не избират сами форми на онлайн обучение, подобни на проведеното в кризисната ситуация тази пролет. Политиките на МОН за новата учебна година също са да не се допуска дистанционна форма за деца в начален курс, освен ако медицински причини създават риск от присъствие клас или при нужда от принудително карантиниране.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?