Следвайте ни

Бай Ганьо стресна зрелостниците на поправката в Автото

Трябва да ни изпитват върху по-съвременни автори, които имат връзка с днешните проблеми, твърдят учениците

viber icon

С есе за бай Ганьо и измеренията на култовия герой на Алеко Константинов върху днешния ни европейски ден бяха сюрпризирани зрелостниците на поправителната матура по български език и литература вчера сутринта.

„Бай Ганьо е малко неразбираем и скучен за нашето поколение. Според мен е нужно да ни изпитват върху по-съвременни автори, които имат връзка с днешните проблеми“, казва Мария. Момичето излиза последна от изпита в Професионалната гимназия по автотранспорт в Пловдив. Училището е дало видни ръководни кадри на Пловдив, сред които и действащият кмет Тотев. Тя смята, че макар и скучен, образът на Алеко все пак е от най-лесните възможни теми, които можеха да се паднат.

„Аз чета само фентъзи литература и ми се искаше на изпита да има нещо от тази жанр“, посочва Ирина. Зрелостничката в отговора е заложила на контраста между невъздържаните обноски и своеобразни хигиенни навици на бай Ганьо и днешния европейски етикет.

Изпитният вариант за матурата по български език и литература бе генериран вчера по тъмна доба - в 6,15 часа сутринта в Министерството на образованието и науката. Тестът е избран от възможни над 11 млн. комбинации.

Тестът по български език и литература се състои от три модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостниците. Вторият е с 10 въпроса със свободен отговор, които носят 40 точки, а третият модул - 41-ият въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение. Този модул носи 30 точки.

На изпита, който се състоя в 175 училища в страната, се явиха 3817 зрелостници. В Пловдив матурите се провеждат в седем пловдивски училища - ПГ “Ана Май”, ПГ по транспорт, ПГ по строителни технологии „Пеньо Пенев“, ПГ по хранене и туризъм, ПГ по битова техника, ПГ по хранителни технологии и техника и СУ “Никола Вапцаров”. В някои от тях и днес продължават зрелостните изпити по други предмети.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?