Следвайте ни

Атанас, завършил с 6.00 Аграрния: Най-важно е какво ще мога на полето

Редувал тежката материя по растителна защита на български, английски и латински с народни танци и купони на тайфата

viber icon

И без да учи цяло лято, за да си повиши петиците по 7 дисциплини, Атанас Атанасов от Аграрния университет щеше да е сред отличниците в специалност „Растителна защита”.

Но след като го стори и държа повторно изпитите, вече е  първенец на випуска. Абсолвентът получи наградата за това лично от ректора проф. Христина Янчева на церемония, на която бяха раздадени дипломите на общо 590 абсолвенти.

„Престиж е да бъда с най-висок успех сред тях - казва Атанас, който завършва с пълно 6 от годините на следването и 6.00 на държавните изпити. -  Но не е най-важното това, а какво съм научил и доколко ще е полезно в практиката ми.”

Атанас е първият агроном във фамилията си от Добрич - район, от който в Аграрния университет идват по няколко поредни поколения в едно фермерско семейство. За завършилия езикова гимназия с немски и английски младеж определящи за избора били добрите отзиви за вуза от приятели. Да си пълен отличник на финала в едно от най-тежките следвания, в което се учи на български, английски и латински, според Атанас е постижимо с труд, упоритост и четене. От дете обича земята. В момента кара магистратура „Мениджмънт в растителната защита”. Смята да остане в Пловдив, защото тук има по-големи възможности за кариера - в региона има и зеленчукопроизводство, и лозарство, няма да се ограничава само в слънчогледа и житните култури в своя край.

Когато не е зает с аграрните науки, Атанас танцува. Вече 16 години играе народни танци, последните две и половина - в ансамбъла на Аграрния университет.

Артистичният квартал „Капана” е мястото, където често може да бъде срещнат с приятели. А отношенията с тях създал и скрепил по време на студентските купони в квартирата, която делил с още двама колеги и където се събирала тайфата. Щастлив съм, че срещнах много готини хора в университета, казва на финала на бакалавърската степен отличникът. В житейски план ще помни напътствията на проф. Тоньо Тонев. От него заобичал професията и се научил да преследва целите си, като иска все повече и  повече от себе си. Той го изкушил и да пробва себе си в научноизследователска дейност.  Атанас Атанасов е член на  Международната студентска асоциация в аграрните науки ИААС и стипендиант на Българската асоциация за растителна защита.

Наградата на ректора получи колежката му Бисерка Янкова, която стана студент на годината през 2018-а в областта на аграрните науки.

За най-добрите Еразъм студенти бяха обявени Мария Петрова, която учи в бакалавърска програма по лозаро-градинарство и е била на обмен в Полша, и бъдещият магистър Светослав Стайков - след успешното му обучение в Университета на Хасел, Белгия. 

Общо 348 бакалаври получиха дипломи в Аграрния университет, като средният им успех от следването е 4,75, а от държавните изпити - 5,12. Магистрите са 242-ма от 20 специалности, в които се дипломират с 5,42. Сред 13-те докторанти четирима са от Косово. Да ги поздрави, в церемонията се включи лично и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?