49

Аргир Куюмджиоглу стана анимационен герой

Образователна книжка "Приключения с Аргир" свързва етнографията с българския език, математиката и природните науки

Един господин с цилиндър и бастун държи ключа към чудна сграда в Старинен Пловдив. В нея е експозицията на Регионалния етнографски музей, а господинът е самият Аргир Куюмджиоглу - богатият пловдивски търговец от миналото, за чиято фамилия е построена тя.

Днес той оживява в компютърна анимация, създадена от ученици от 10. А клас в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства и преподавателя им Робер Попов. Анимационният герой кани децата да се изкачат по стълбите на 4-етажната сграда с резбовани тавани, множество прозорци и уникална трикобилична форма. Врътва ключа и пред хлапетата се разкрива красотата на салона от Куюмджиевата къща - типичен пример за пловдивската симетрична къща, строена през 1847 г. от майстор хаджи Георги Станчовски от село Косово.

Забавната анимация анонсира появата на интерактивната образователна книжка "Приключения с Аргир". Регионалният етнографски музей я представя днес, в Деня на детето. А чрез съдържанието свързва етнографията с българския език, математиката и изобразителното изкуство.

Книжката е насочена към възрастова група 1.-5. клас и залага на интердисциплинарност, разказва музейният педагог на РЕМ Светлана Василева. Създадена е по проект "Приключения с Аргир", подкрепен от Национален фонд "Култура". В нея се опитахме да съчетаем традиционната, но и градската култура, казва тя.

Една от задачите е децата да разгледат стаите с битовия и градския интериор. В книгата има илюстрации на други две такива стаи. Разполагат със стикери с експонати, които трябва да залепят на двете странички, като преценят кой за къде е подходящ.

Школата „Занимателна математика“ дала идеи как да се свърже и тази точна наука с етнографията. Децата обикалят и търсят предмети. Имат нарисуван половин експонат и трябва да дорисуват другата половина, спазвайки принципа за симетрия. В друга задача цифри са изписани върху шевица, а решаването е подобно на судоку.

Четенето с разбиране е застъпено в лабиринт, през който децата преминават, ако направят смислови връзки. На финала ги чака г-жа Куюмджиоглу. Нейният образ също е създаден от учениците от НГСЕИ - проектът акцентира на идеята продуктът да е от деца за деца. Екипът на РЕМ-Пловдив получил подкрепа и от илюстратора Димитър Петров, и студио „Тотем МС“ ЕООД. 

Втъкнати са и елементи от природни науки - запознаване с багрене от природата и лечебните практики в миналото. Тематиките са  свързани както с традиционната българска култура, така и с градската, а децата ще могат да направят съпоставка  между тях. Това ще стане и като буквално облекат два модела в книжката. Те са само по долни дрехи. Точно по тях малките умници трябва да преценят на коя фигура да добавят вълнен сукман, колан с пафти, престилка и цървули и коя да пременят с копринена рокля. Има и поле, в което да запишат имената на дрехите.

Който успее да премине през всички предизвикателства в образователната книжка, ще достигне до специално ключе. Дизайнът му също е дело на гимназистите. Децата могат да го изрежат. То има суперсила - буквално отваря за тях вратите на музея. Всеки ще може да го ползва вместо билет и да получи право на безплатно посещение заедно със свой приятел.

В съдържанието включихме и информация за професията на уредника. Накрая децата стават наши колеги и могат да разходят свои връстници из експозицията, обяснява идеята Светлана Василева.

По повод 1 юни през целия ден днес Етнографският музей работи с вход свободен за деца на възраст до 14 г.  При закупуване на книжката „Приключения с Аргир“ с всяко дете може да влезе безплатно и един придружител. Екипът ще помогне със задачите.

По обяд в музея изнесен интерактивен урок с образователната книжка имат ученици от ОУ "Яне Сандански". Официалното ѝ представяне е от 18 ч. в присъствието на всички създатели и с подарък за всяко дете.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?