44

Арфа, барабан и ксилофон в класна стая по музика на двора

Учебните  часове по музика вече могат да се провеждат и на открито - с музикални инструменти, монтирани на специална площадка на двора. Създаде я пловдивското ОУ „Кочо Честеменски“. Ще може да се ползва и за други дейности, както и в свободното време на учениците като кът за почивка, обясни директорката Златка Алдженаби.

Преди време тя видяла подобно школско съоръжение в чуждестранен сайт и решила да адаптира идеята в пространство, което до момента не е било усвоено – между спортните площадки, физкултурния салон и предния двор на училището.

Върху изкуствена трева вече са монтирани пет музикални инструмента - уголемени, модерни и стилизирани. Изглеждат като братовчедите от днешно време на  цитрата, арфата, ксилофона, барабана. Възпроизвеждат звуци и стигат за цял камерен оркестър. А видът и разположението им дават възможност към заниманията по музика да се добави и двигателна активност за истинско интерактивно занятие. Осигурена е и бяла дъска.

Остава да се добавят вълнообразни пейки и маса за лаптопа на учителя, обясни Златка Алдженаби.

Придобивката добавя още един щрих към модерната образователна среда на ОУ „Кочо Честеменски“. Още преди години с финансиране по проекти там бяха оформени едни от първите в града школски фитнес и класна стая на открито. В подготвителните групи е на разположение интерактивен под, който при стъпване и навлизане в средата реагира с промяна на изображенията. Има също билкова градина, тенискорт и читалня на открито с къща за четене, къщички за книги и пейка с цитат от „Записки по българските въстания“ от Захари Стоянов.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?