Следвайте ни

АМТИИ с 2 международни конференции онлайн

viber icon

Най-големият научен форум у нас за артмениджмънт и PR в изкуството стартира днес за осми път. Заради предприетите в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ мерки за здравето на студентите и преподавателите, събитието се провежда в дигитална среда.

Сред участниците са изследователи от Русия, Китай и Франция. От българска страна доклади ще изнесат специалисти от Националната художествена академия, Пловдивския университет и АМТИИ, както и редица директори на арт фестивали, продуценти и мениджъри в сферата на творческите индустрии. Ще се дискутират проблеми, свързани с управленските решения по време на криза, ролята на специалните събития в сферата на изкуствата, технологии за изграждане на практически PR-умения в студентите, дигитализацията  на културното наследство.

Сред имената на участниците са изследователи като проф. Федотенко и доц. Юнгфелд от Московския педагогически университет, асоциираният професор в Страсбургския университет Достена Лаверн, доц. д-р Татяна Стоичкова от НХА, проф. д-р Емилия Константинова,  проф. д-р Любомир Караджов, доц. д-р Живка Бушева, доц. д-р Весела Казашка от АМТИИ и др.  

Допуснатите до конференцията доклади ще бъдат анонимно рецензирани от български и чуждестранни специалисти и отпечатани в сборник, който присъства в Националния референтен списък на съвременните български научни издания с научно рецензиране на НАЦИД. 

Международният форум се организира от катедра „Теория на изкуствата“ в АМТИИ, а оповестената преди дни рейтингова система на МОН определи и тази година за пореден път направление „Теория на изкуствата“ в АМТИИ за номер едно в България. 

Успоредно с него онлайн днес се провежда и културен семинар "Непознатите" с  22 научни доклада в хибридната среда на присъствено представяне на текстовете в залата на хотел „Интелкооп“ и онлайн връзка с бесарабски българи от Украйна и Република Северна Македония. Акцент на изследванията в това издание са етнически, етнографски и др. проблеми на банатските и бесарабските българи и българите мюсюлмани. В късния следобед на живо в залата манекени ще представят носии на тези общности – автентични фолклорни костюми.

Събитието с главен организатор доц. д-р Зоя Микова стартира с водещи на научните панели проф. д-р Любен Досев и доц. д-р Рада Славинска. Сред докладчиците са имената на изследователи и учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, ЮЗУ „Неофит Рилски“- Благоевград, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, представители на регионални исторически музеи и на домакините.

АМТИИ реализира културния семинар „Непознатите“ със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина, КЦМ 2000 ГРУП, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, Регионалните исторически музеи във Велинград, Чипровци, Плевен, Смолян и Благоевград, Регионален етнографски музей - Пловдив, „Виртуален музей на България“- „История в шевици“, Народно читалище „Петър Парчевич 1927“- с. Асеново, Никополско, Народно читалище „Съединение  1923“ с. Бърдарски геран, общ. Враца, Сдружение на банатските българи „Фалмис“. 

„Досегашните теоретични разработки на двата авторитетни форума по своеобразен начин осъществяват релация между минало, настояще и бъдеще в изкуството“, обяснява ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. „Сегашните им издания ще надградят нов опит и ще дадат възможност за активизиране на академичното и международното научно-образователно сътрудничество в едно извънредно и трудно за всички ни време. Необичайното и в същото време великолепното при тези две конференции е това, че са организирани от катедра „Теория на изкуствата“ и представят две важни направления в нашата Алма матер“, подчертава проф. Шекерджиева-Новак. Тя припомня, че оповестената преди дни рейтингова система на МОН определи и тази година за пореден път направление „Теория на изкуствата“ в АМТИИ за номер едно в България.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?