Следвайте ни

АМТИИ открива две специалности без аналог у нас

Проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев": С предварителна и редовна сесия на приемни изпити не отстъпваме от качеството, което търсим в нашите студенти

viber icon

-          Проф. Шекерджиева-Новак, каква е философията на новата хибридна специалност, която въвеждате тази година и която ще готви учители по изобразително изкуство и музика?

-           Създаването на специалност „Педагогика на обучението по музика и изобразително изкуство“ за придобиване на професионална квалификация “Учител по музика и изобразително изкуство в средно училище и детска градина” е в съответствие с актуалните изменения в системата на предучилищното и училищното възпитание. Новата специалност се обуславя от необходимостта от кадрово обезпечаване на училищната система с нужните специалисти, чиято хибридна подготовка осезателно се чувства особено в малките училища. Учебният план на хибридната специалност е разработен с идеята за постигане на оптимален баланс между теоретичните и практическите дисциплини. 

-           Кои са другите нови моменти в кандидатстудентската кампания и каква е рамката на държавната поръчка за АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив? 

-           Новост в предстоящата кампания е приемът за стартиращата есента  бакалавърска специалност „Маркетинг и комуникации в изкуствата“, която няма аналог у нас. За тази специалност балообразуващи са оценката от матурата по български език и изпитът пред комисия. Творчески институции като Драматичния и Кукления театър в Пловдив, БНТ-Пловдив и БНР-Пловдив подкрепиха идеята на специалността и подчертаха необходимостта от подобни специалисти в сферата на изкуството и културата. Предстои и първият конкурс за докторанти държавен прием в направление 8.1 - „Теория на изкуствата“. 

-          По какъв начин ще преминат приемните изпити в ситуацията на продължаваща пандемия и ограничителни мерки? 

-          АМТИИ запазва кандидатстудентските приемни изпити, защото не отстъпваме от качеството, което търсим в нашите студенти. И тази година ще проведем две кандидатстудентски кампании - предварителна през месец май (като се съобразяваме с ДЗИ) и редовна през юли. И двете ще бъдат в дигитална среда, за да може децата да са при равни условия. Предварителните изпити през май дават възможност на тези, които не са удовлетворени от оценките си, да се явят и на редовната кампания. Миналата година се радвахме на изключителен интерес. Уверена съм, че тази година той ще бъде още по-голям. На основата на опита от миналото лято сега пристъпваме към приема на студенти много по-уверени и технологично модернизирани. Приветствам нашите бъдещи студенти, като ги моля да следят информацията относно кандидатстудентската кампания в сайта, а при допълнителни въпроси да не се колебаят да ни търсят. 

-          Как успявате да мотивирате студентите и преподавателите в тези условия на контакт от разстояние и без публика, толкова трудни за хората на изкуството?

-          Тъй като изкуството е най-силната, сплотяваща и мотивираща  комуникация, в тази тежка година не се отказахме от нито един от нашите научни и художественотворчески форуми на живо или в дигитална среда. Станахме съорганизатори на голяма международна конференция в Русе, изнесохме и концерт пред русенската публика. Участвахме в Нощта на учените, Академичният оперен театър имаше своите премиерни спектакли. Реализирахме международните си конференции, академичното издание „Арт спектър“ и  Годишникът на АМТИИ се сдобиха с нова модерна визия, която впечатлява. Стартира бюлетин с актуална информация за дейността ни, а официалната ФБ страница на АМТИИ показва премиерна продукция на наши преподаватели и студенти, но ни връща и в миналото, с което се гордеем. 

Всичко това е вдъхновяващо, превръща се в морална победа над епидемията, дава сплотеност и надежда на студентите и преподавателите. АМТИИ пулсира в своя ритъм и доказва, че изкуството е по-силно от  трудностите, защото епидемията ще премине, но изкуството е вечно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Kochev Rakov Hvoinev

Kochev Rakov Hvoinev

29.04.2021 | 10:53

Porednata neskoposa pomakinq. Shikerova. Shekerdjieva . Ujas

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?