46

Александра - БГ посланик в Европейския съвет на децата

Да си активен поставя света в твоите ръце, вярва деветокласничката от СУ "Любен Каравелов"

Деветокласничка от пловдивското СУ „Любен Каравелов“ ще е българският посланик в Европейския съвет на децата. Между 30 април и 3 май Александра Хаджиева ще участва в учредяването му в Брюксел заедно с нейни връстници  от всички държави в ЕС и Великобритания, Украйна, Сърбия, Северна Македония, Албания, Косово и Турция.

Европейският съвет на децата работи пряко с Европейската комисия, Съвета на Европа и Комисията по правата  на човека към ООН, като има правомощия да отправя към тях предложения за политики, свързани с правата на децата.

Да станат част от колективния орган имат право млади хора, които са активни в партниращи организации. Александра е в младежката формация „Мегафон“ на Националната мрежа за децата.

Селекцията минава през онлайн проверка на мотивацията, като са застъпени различни теми. Кандидатите трябва да покажат своето разбиране за проблемите на децата. Според пловдивчанката най-големият е, че младите хора у нас

  не вярват, че могат да бъдат чути и че от гласа им може да зависи нещо.

Самата тя би поставила фокуса на вниманието и върху грижата за деца без родители. Вълнува я също как би могла да се промени системата на образованието у нас - така че да дава възможност децата да учат нещата, които са им интересни и полезни.

Главната ми цел като член на Европейския съвет на децата ще бъде да покажа на останалите, че

  има смисъл да бъдем активни.

Ако си мълчим, няма да има промяна. Когато я търсим обаче, това поставя света в нашите ръце, вярва Александра.

Много й се иска у нас да има повече детско участие. Тя самата разбира това не само като предоставяне на възможности за включване в различни инициативи, а подрастващите сами да ги инициират и организират.

Александра е от музикална паралелка с английски. Пее фолклор, поп и джаз. Добре се справя и с чуждите езици, а мечтата й е да завърши английска филология и да стане университетски преподавател. Така ще свърже желанието си да пътува, страстта си към литературата и възможността да говори и да бъде разбрана от повече хора - не само българи. Да въздействам на хората, обобщава деветокласничката.

Често й казват: „Пилееш си времето, няма смисъл, напрягаш се напразно, няма полза от това, откажи се!“. Чувала го е и от свои връстници, които са по-пасивни, но и от възрастни. Именно тези думи ми показват колко има нужда да продължавам да правя това усилие, не се предава Александра.

Понякога й се струва, че мнението на възрастните ограничава нейното поколение. Аз съм подкрепена от моите родители и учители, но много семейства

  тласкат своите деца само да учат за матурите,

да намерят прилична работа и не вдигат по-високо летвата, разсъждава Александра. А ние още виждаме света безкраен и той наистина може да бъде такъв за всекиго, вярва тя.

Парадоксът е, че макар да използват толкова много социалните мрежи, всъщност младите у нас не достигат през тях до потенциалните възможности, които им отварят хоризонти. Обикновено трябва да срещнеш човек, който да те предизвика да направиш първата стъпка. А би трябвало да можеш сам, без възрастен, да откриваш такива възможности и да се включваш, разсъждава ученичката. Според нея много деца не успяват да се присъединят към младежки активности и организации именно понеже нямат около себе си такъв човек. Самата Александра има приятели с амбиции като нейните, но училищната общност не им дава тези възможности. Не са в правилната среда, а моето желание да помогна да стане така, че

  всяка среда да стане правилна,

категорична е Александра.

Тя самата била предизвикана за първи път от учителя си по математика Георги Стоев. Още в 5. клас участвала в програмата „Голямото приключение“, която информира за различни младежки организации, техните дейности и каузи. Участвала е в представяне на програмите на фондация „Заедно в час“, които търсят промяна в системата на образованието. Участвала е в проекта „Училище - посланик на Европейския парламент“. Член е на младежката организация „Мегафон“.

„Такива дейности и неформалните обучения ми дават възможност да изразя себе си - казва Александра. - Информират ме какво се случва в света. Дават ми вяра, че мога да променя нещо. Гласът ми може да бъде чут, а това е обнадеждаващо за бъдещето“. Ролята си в Европейския съвет на децата вижда в това да вземе и даде още знания и умения, да развива себе си, да помогне и на други за това.

Първо - промяната в себе си

„Главен проблем на младите е, че се страхуват да участват. Притесняват се как другите биха погледнали на това. Ковид ни остави задълго вкъщи и ни лиши от възможността да развием социални умения. Можем да пишем и чатим, а не можем да изразим това, което искаме да кажем“, разсъждава Александра.

Тя самата също е притеснителна. „Но искам да покажа, че има как. Да, плашещо е, но минава. И се намира кой да те подкрепи. И си чут. И аз не го вярвах. Докато не го видях“.

Всеки може да е великан

Освен от музиката, Александра Хаджиева е изкушена и от писането. В момента върви напред в конкурса „Стъпала на знанието“, който се организира от МОН. А темата е „Джуджетата и великаните в съвременния свят“. 

Според Алекс всеки може да бъде и двете. Понякога не виждаме дали другите са джуджета, или великани. Но да си духовно джудже е по-разрушителното.

Алекс вярва в силата да си великан с духа си, който гради, опазва, променя.

Снимки: Наташа Манева

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?