Следвайте ни

Алармираха премиера Борисов за бъдещето на 10 000 млади българи

viber icon

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния – Красимир Вълчев, изпратиха от Асоциация на езиковите центрове в България. В него те алармират, че над 10 000 млади българи, подготвящи се за изпити за международни сертификати, са в невъзможност да учат пълноценно, тъй като езиковите центрове са затворени. Това може да попречи на успешното им кандидатстване във вузове в чужбина.

От Асоциацията настояват да им се разреши да отворят, тъй като те  работят с малки групи младежи, спазват противоепидемичните мерки и по-голямата част от персонала им вече е ваксинирана.

Ето пълния текст на писмото до институциите:

 

Отворено писмо на Асоциация на езиковите центрове в България до институциите и медиите в България

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВ, ДМ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

ДО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

 

ДО МЕДИИТЕ В Р БЪЛГАРИЯ

 

Уважаеми дами и господа,

Бихме искали да изложим пред вас въпрос, засягащ бъдещето на поне 10 000 млади българи. В последните няколко месеца, в поредица наши писма до Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката изложихме нарастващата ни тревога от невъзможността за пълноценна подготовка на хиляди български младежи, подготвящи се за изпити за международни сертификати. Тези сертификати, както е добре известно, са де факто входящите изпити за редица престижни български, европейски и световни университети.

В последните седмици получихме многобройни писма и обаждания от над 100 подготвителни езикови центъра от цяла България, които се обърнаха към нас със зов за помощ. Единственото, което те искат, е да им бъде позволено да проведат нормални практически занятия с учениците в оставащите два месеца до изпитите за международни сертификати. Отново напомняме, че става въпрос за малки групи, които имат занятия обикновено по два пъти седмично, не се смесват и не контактуват с други потоци обучаеми, а обучението се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки. Освен това, сериозен дял от учителите и персонала в езиковите центрове вече се ваксинираха.

Липсата на присъствена форма на обучение за по-големите ни ученици и задължителни практически занятия на място в учебните центрове ще доведе неизбежно до лоши резултати на международните изпити за сертификати и ще постави на карта планираното с години висше образование на хиляди български деца. Още веднъж искаме да подчертаем, че подготовката за тези изпити включва задължителна практическа част, която е невъзможно да бъде проведена онлайн.

Не по-маловажна е загубата на репутация за езиковите центрове, която те са градили с много усилия. А загубата на репутация, както е известно, води до лоши икономически резултати и може да принуди много от тези центрове да затворят врати. Центрове, които вече десетилетия подготвят успешно най-будните и амбициозни български деца и са своего рода трамплин към качественото им европейско образование и кариера. Надяваме се на положителен отговор на нашето искане, защото то засяга в случая не само и не толкова езиковите фирми, колкото бъдещето на 10 000 български младежи.

Прилагаме и списък с подготвителните центрове за изпити за международни сертификати от цялата страна, които застават зад това искане.

 С уважение, Асоциация на езиковите центрове в България

22.02.2021г

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Борисоф

Борисоф

23.02.2021 | 01:25

Си го премести в левия крачол.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?