71

Академия "Синдикат" тръгва през март с обновени програми

Модерна академия на изкуствата „Синдикат” започва записванията за своята дванадесета учебна година. Занятията ще бъдат през март, април и май, а през юни ще има допълнителни дейности. В академията могат да се включат ученици от 8. до 12. клас. Заниманията са безплатни благодарение на финансирането от Община Пловдив и съфинансирането на организатора „Сдружени пловдивски творци“. Записванията стават чрез сайта academy.bg, където могат да се видят условията, темите на програмите, биографиите на преподавателите. Подават се молби, които се разглеждат от преподавателите и ръководството на академията. Крайният срок за записване е 1 март 2023 г.

Програмите са осем - „Творческо писане”, „Графичен дизайн“, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”, „Модерни методи на мислене”, "PR и реклама в областта на изкуствата", както и две нови програми -  "Артмениджмънт и културен туризъм" и „Фотография и фотопроцеси“. Преподаватели са Ина Иванова, Александър Секулов, Панайот Панайотов, Анета Русковска, Цанко Чавдаров, Павел Иванов, Лили Русковска, Евгений Тодоров, Таня Върбева.

Учениците, обхванати в проекта, са от пловдивските гимназии. Всеки участник получава удостоверение за премината съответна програма. Организаторите издават и препоръки за кандидатстване в университети. Специално внимание се отделя към привличането на ученици, лишени от родителска грижа, чрез Комплекса за социални услуги "Княгиня Мария Луиза".

Всички програми са актуализирани

Като гост-лектори в мастър класове ще се включат Васил Върбанов - в програмата „Модерна музика“, Момчил Шишков (DJ MOMO, бивш възпитаник на „Синдикат“) в програмата „PR и реклама“ както и посещения на БНТ и Радио Пловдив, доц. д-р Юрий Янакиев в „Модерни методи на мислене“. В програмата „Фотография и фотопроцеси“ ще има уъркшоп в работеща рекламна агенция „Зебра“ при Сидер Сидеров, а в „Екранни изкуства“ - практически занятия в Пловдивска обществена телевизия. В програмата „Артмениджмънт и културен туризъм“ са уговорени уъркшопове в Голямата базилика и в знакови места на Старинен Пловдив.

Учебното съдържание на програмите в Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ е

уникално за България и Европа,

програмите са разработени специално за проекта. Всички теми надграждат училищните програми, ориентирани са към най-съвременните постижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка програма задължително присъстват и теми, свързани с българското изкуство и мисъл.

Пикасо е казал: "Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне". Часовете на академия "Синдикат" развиват тъкмо творческото и критичното мислене. В обучението се използват съвременни иновативни и интерактивни методи - електронни ресурси, видеоматериали, уъркшопове, практически занимания, тренинги, игри, работа в група, сюжетно-ролеви игри, кооперативно обучение, проектно-базирано обучение, посещения на ателиета и културни събития. Няма оценки, но учебният процес във всяка програма

завършва с индивидуални или групови проекти

по темите на съответната програма - разработване на инструменти за мислене, изложба, снимане на кратки любителски филми, писане на есета, разработка на презентации по актуални теми.

„Модерна академия на изкуствата „Синдикат” е част от усилията в Пловдив да се създаде и възпита младо, модерно и образовано поколение, креативна и активна публика, млади творци и мислители. 

Проектът се реализира от 2011 г. с подкрепата на Община Пловдив. До този момент са приключили успешно единадесет учебни години, през които са завършили 1456 ученици. Събитията на академията са достигнали до над 1 500 000 души в Пловдив и страната.

Проектът Модерна академия на изкуствата "Синдикат" се изпълнява с финансиране от Община Пловдив и собствено финансиране на организатора „Сдружени пловдивски творци". Проектът е част от Културния календар на Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?