Следвайте ни

Айляк агитация на Главната! Активисти се черпят с бонбони

Активисти от конкурентни партии се черпят с бонбони в навечерието на евровота

viber icon

„Заради празниците предизборната кампания за Европейския парламент започна едва след Гергьовден. Този вот ще бъде айляк, но наесен битката за местната власт ще бъде много трудна. Тогава ще бъде 3 в 1 - ще избираме общински кмет, районни кметове и съветници“, казва Михаил Ганчев. 

Той ш​ета в шатрата на ГЕРБ на главната улица заедно с още четирима активисти. Агитационният пункт на управляващата партия е най-богато зареденият с джунджурии. Листовки все още няма, минувачите могат да получат запалки, балони, гривни, карти за игра, фланелки, пъзели, отварачки и какво ли не. Михаил подвиква на един от познатите си: „Ела да вземеш балонче за детето“. Разговорите текат в уютен битов стил. 

Избирателите си беседват с агитаторите за семействата и обменят последните градски клюки

Миналия вторник десант в града направи водачът на евролистата Мария Габриел и след напрегнатия ден всички са по-спокойни. Михаил отбелязва, че хората най-често се вълнуват как да гласуват преференциално.

Съседният на ГЕРБ павилион е брандиран със знаците на Коалиция на България. Той обаче е пуст, но пък вече е облепен с плакати на водача на листата Боян Дуранкев.

„Когато е слънчево, агитацията върви по-лесно. По-добре се получава, когато си позитивен към хората, вместо да им се мръщиш“, посочва Валентина Наскова. Красивата студентка по право от Пловдивския университет пуска в действие чаровната си усмивка, докато раздава листовките на ВМРО. Обаянието <210> носи резултати.

Валентина раздава над 700 материала всеки ден на Главната. Самата тя е член на войводската партия от близо година. Избрала е ВМРО, защото я счита за най-старата партия, която си е запазила възгледите непокътнати, а също и заради хората, които е срещнала там.

Кампанията започна на Гергьовден  с концерт на Илия Луков

в присъствието на водача на листата Ангел Джамбазки. Един от козовете на патриотичната партия е и пловдивският депутат Александър Сиди, който почти всеки ден идва да убеждава съгражданите си да пуснат гласа си за него. 

По думите, хората най-често я разпитват за апартаменти и за имущественото състояние на патриотичните политици.

Валентина допълва, че с активистите на конкурентните партии няма сблъсъци. „Всеки е дошъл просто да си свърши работата“, усмихва се тя. Студентката е поласкана и от жеста на ГЕРБ, които дошли да ги черпят с бонбони. „Водим мирно съвместно съжителство“, коментира лаконично герберът Ганчев по повод на трогателния жест. 

Как се гласува с преференция, е въпросът, който вълнува силно и електората на БСП, който посещава с желание павилиона на червената партия. „Много хора не са запознати с новите правила за преференциите и искат да им обясним“, подчертава Димитър Георгиев.

Студентът по авиационна техника и технология от шатрата вдъхва далеч повече доверие от някои от кандидатите

Авторитетно представя кандидатите и техните силни страни. Кампанията под тепетата бе открита от шефа на ПЕС Сергей Станишев, а водачът Елена Йончева ще бъде в града на 18 май. „Вчера в Пловдив дойдоха трима от кандидатите, което говори за добро отношение към „Пловдив“, смята той. Единственият пловдивчанин в соцлистата е Тодор Стоилов, който е поставен на 12-о място. Димитър е член на БСП от 4 години. 

За да вземе партийна книжка, са го вдъхновили добрите идеали на червените, а освен това - способността на соцпартията да си изпълни обещанията, да следи за нередности и да обединява институциите.

Минувачите реагират различно, но малцина си позволяват да нагрубят активистите. По-скоро острите им критики са прицелени към самите партии. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?