Следвайте ни

Аграрният университет въвежда хибридни специалности с преподаватели от МУ и УХТ

АМТИИ ще даде рамо да се разшири обхватът на програмите по туризъм, като се застъпят фолклор и изкуство

viber icon

Още от предстоящата академична година Аграрният университет ще стартира нови хибридни магистратури, а интегрираното обучение ще е трайна политика занапред, обяви ректорът проф. Христина Янчева. Стартът е с магистратура „Етерично-маслени и медицински култури“, като към агро спецификата ще се добави употребата им за медицински цели и начините за преработка. За целта част от лекциите ще се водят от преподаватели на Медицинския университет и УХТ.

Другата нова магистратура е „Дигитализация и управление на земеделските стопанства“, където пък 20% от обучението ще изнесат представители на водеща фирма в бранша.

Предстои специалността „Зооинженерство“ от бакалавърските програми да се предлага във формат със засилено изучаване на IT. До края на мандата на избраното тази година ръководство да бъде разкрита и специалност „Биоикономика“.

След въвеждането на магистратура по дигитализация на селското стопанство ще се разкрие и такава бакалавърска специалност.

До края на мандата 30% от обучението ще е интегрирано и дигитално. Ще се повишава и делът на преподавателите от бизнеса. Законът дава възможност за 10% в бакалавърските и 20 на сто в магистърските специалности. Когато преподаватели от практиката влизат при студентите, те събуждат интереса, става им ясна логиката на учебния план и се повишава мотивацията, коментират от Аграрния университет.

Това са първите стъпки в изпълнение на стратегическите цели, разписани в политиката на вуза, която е одобрена със заповед на министъра на образованието преди дни. По Закона за висшето образование вече всички ректори трябва да съгласуват политиките си с МОН, като залагат  конкретни  задачи и показатели, по които да се отчете свършеното в края на мандата. 

Освен актуализиране на учебните програми и разкриване на нови специалности, интегрираност, интердисциплинарен подход, дигитализация, в стратегическата програма на АУ е застъпено и разширяване на партньорството с български и чужди вузове. След първите крачки в тази посока с включване на преподаватели от МУ и УХТ следват партньорства с Пловдивския университет и дори с АМТИИ – има възможности преподаватели от академията да добавят към учебните програми по туризъм дисциплини, свързани с фолклора и изкуството, в контекста на възможностите за културен туризъм. Договорки има и с Лесотехническия университет, Русенския и чужди висши училища.

"Подхождаме предпазливо към новите специалности, защото интересът е предимно към фундаменталните. Те трябва да бъдат обогатени и допълнени с дигитално обучение, но се опитваме да сме прецизни, а не толкова атрактивни", обясни зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Боряна Иванова.

По повод трудната за всички кандидатстудентска кампания тя посочи, че АУ се радва на устойчив интерес и вече обучава трето и четвърто поколение от фермерски фамилии. Земеделието активно се развива, приоритет е на ЕС и обект на финансиране, което повишава допълнително интереса на младите хора.

Още на първо класиране са заети около 70% от местата в Аграрния университет. Това означава, че вече има сигурни 250 първокурсници при обща рамка на държавната поръчка 443 бройки.

Няма промяна относно най-търсените специалности – растителна защита, агрономство – полевъдство и агрономство – лозаро-градинарство, следвани от туризъм.

Тази година има повишен интерес и към животновъдство, като десетте бройки в задочна форма вече са заети и има единични свободни в редовна форма, където местата са 16.

Попълнени са и около 20% от местата в платено обучение по икономика, но там напливът е на по-късен етап от кампанията. Възможностите на висшето училище са да приеме 150 човека, опитът показва, че се реализират 40-50%.

Гъвкаво се отиграват казуси, възникващи в сложната ситуация на пандемия. Прието на първи тур момче от Добрич например се обадило, че е под карантина и не може да дойде да се запише. В такива случаи се пращат документи по куриер, които се отварят след 24 часа.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

JLo

JLo

15.07.2020 | 12:51

Браво на проф. Янчева, тя е достоен човек!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?