Следвайте ни

Аграрният университет валидира пощенска марка за 75-годишнината

viber icon

Аграрният университет вече си има собствена пощенска марка – да я ползва за официална кореспонденция, а няколко екземпляра да прибере в архива като спомен от 75-годишнината на висшето училище.

Валидирането стана днес в тесен кръг с не повече от 30 присъстващи в Аулата на Аграрния университет, след което на пл. „Централен“ до Цар-Симеоновата градина бе открита изложба с фотоси от историята на вуза. Всички други планирани събития във връзка с честването бяха отменени още преди седмици заради пандемията.

Ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, шефът на Регионалното управление на „Български пощи“ за Южен-Централен район Атанас Печев и авторката на визията  Наталия Алексиева положиха печата на марката, който е с формата на житен клас.

Самата марка представлява сградата на висшето училище днес. Тревните площи пред нея са оформени като 75, изписано в перспектива – като проекция към бъдещето. Успоредно с числото, пак натам, са се протегнали бразди.

Марката е в тираж 6500 екземпляра, като първите 1000 са откупени от висшето училище. 

Отбелязваме в необичайни условия 75-годишнината, обърна се към малцината официални гости проф. Янчева и изрази съжаление, че валидирането не може да стане в присъствието на цялата академична общност. Тя разказа, че преди 75 г. Аграрният университет е създаден с указ на регента като първия извънстоличен, с два факултета – агрономически и медицински. От 1950 г. съществува самостоятелно, тогава като Висш селскостопански институт „Васил Коларов“. „За 75 години пътят ни не е бил еднозначен, но винаги  сме се стремили и днес сме национален център по аграрни науки и образование, каза проф. Янчева. И припомни резултатите от обявената преди дни Национална рейтингова система на висшите училища, която поставя Аграрния на първо място в професионалните направления „Растителна защита“ и „Растениевъдство“.

Инициативата да има своя пощенска марка е подета от шефката на университетската библиотека д-р Петя Георгиева. 

Регионалният шеф на пощите заръча да се готви нова марка за 100-годишния юбилей. А екипът на НБ „Иван Вазов“ честити валидирането с букет жълти лалета.

Авторката на марката – художничката Наталия Алексиева, изработила три предварителни варианта, от които вузът избрал два, а комисия в пощите определила окончателния. Най-голямото предизвикателство било да събере в няколко елемента всички професионални полета, в които предлага подготовка вузът, неговата модерност, но и класическите символи. Софиянката дошла специално в Пловдив да скицира сградата, която после няколко пъти прерисувала, използвала и компютърните технологии за съчетаването на графичните елементи. Един от предварителните варианти бил с живописна техника. 

Наталия Алексиева е автор и на други марки – на училището в Брегово, на марка за филателно изложение в Международен панаир-Пловдив. Най-трудно било предизвикателството от орнитолозите – да изобрази върху пощенска марка редки птици. Тези 4 марки в блок обаче пожънали най-голям успех до момента.

След валидирането на марката на Аграрния университет, пред Аулата бе разположен временен пощенски клон, където всеки може да си купи.

Предлагаше се и картичка с репродукция на една от картините на Владимир Димитров-Майстора, които красят Заседателната зала на вуза. Идеята на отпечатването им била марката да се залепи върху картичката и да се прати като честитка. 

Сред първите, които се сдобиха с марката на Аграрния, бе кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.  Той разказа, че има колекция още от времето на баща си. Допълвал албума като ученик, когато бил в кръжок по филателия, но отдавна не го е разгръщал. 

Пощенската марка може да се купи и в пощата, където остава на разположение и печатът, каза Атанас Печев.

До 7 декември на постерите до Цар-Симеоновата градина може да се проследи историята на Аграрния университет, разказана в снимки.

Десетте двустранни платна са с едни и същи сюжети в миналото и сега. Показани са предишната и настоящата страда, тогавашните и днешните опитни полета, как са се променили лабораториите и студентският живот, заедно със знаковите решения и укази, както и стенописът на Йоан Левиев във фоайето, правен специално за висшето училище.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?