Следвайте ни

Аграрният университет с гъвкав график на учебния процес

Пандемията размества учебния график - ще се започне с практическите занимания, докато е по-ниска заболеваемостта, теорията се отлага за зимните месеци с грип, когато може и онлайн

viber icon

Неизвестността дали новата академична година ще може да започне присъствено заради пандемията от коронавирус отлага първия семестър на задочниците в Аграрния университет за януари. До момента практиката на висшето училище беше студентите в задочна форма да започват занятия през август, изпреварвайки редовните студенти. В настоящата сложна ситуация решението е първи семестър през януари и втори - през юни догодина.

Все още обаче няма категорична позиция по какъв начин ще стартира академичната година за останалите студенти. „Миналата година приключи успешно онлайн, но имахме две седмици присъствени упражнения на полето за трети и четвърти курс, защото в нашите специалности няма как обучението да е изцяло дистанционно“, каза ректорът проф. Христина Янчева.

Ако се наложи занятията да започнат отново от разстояние, ще се стъпи на натрупания опит и той ще се надгради. Вече правихме онлайн демонстрации на лабораторни опити и видеоуроци, разказа зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Боряна Иванова. В случай че епидемичната обстановка налага, ще се предприеме онлайн начало на учебната година и отсрочка за присъствени занятия, упражнения и практики.

Трудно е да се вземе решение за чуждестранните студенти. Доста вузове по света - в Холандия и Великобритания, вече обявиха официално, че първият семестър догодина ще е изцяло онлайн, другаде предвиждат смесени форми, а Кеймбридж ще проведе дистанционно цялата учебна 2020/2021 г. 

Аграрният университет трябва да оповести навреме решението си най-вече за гръцките студенти, които в момента са у дома.  От вуза се надяват да е възможно през септември те отново да дойдат за лекции.

Извънредното положение е блокирало у нас монголците и студентите от ЮАР. Настанихме ги в общежитията, за да подпомогнем принудителния им престой тук в социален план, обясни ректорът проф. Христина Янчева. И за тях обаче академичната година завърши онлайн - с лекции от стаите в пансиона. Висшето училище даже подпомогнало някои младежи с устройства.

При всички случаи ситуацията ще налага гъвкава реакция и промени в учебния график, казват от АУ. Оттам се надяват да е възможно провеждането на практически занятия в началото на академичната година, когато се предполага, че заболеваемостта ще е по-ниска. Засега намерението е по-назад във времето да се изтеглят теоретичните лекции - в периода, когато ще започнат да върлуват и грипните щамове, като тогава ще може да се организира обучение в дигитална среда.

Семинарните зали са за около 15 души, а групите обикновено наброяват десетина ​- така при вариант присъствена форма можем да осигурим отстояние и спазване на противоепидемичните мерки, уверяват от Аграрния университет.

Вузът на 75

Научно-практическа конференция „Перспективи пред аграрната наука и иновации за устойчива аграрна система“ ще е кулминацията на честванията на 75-годишнината на Аграрния университет. Форумът е планиран за 26 и 28 ноември и ще е  под патронажа на министъра на образованието Красимир Вълчев. Ако епидемичната обстановка позволява, че очаква да пристигнат учени от балканските държави и цяла Европа. Предвидена е специална студентска сесия. 

Има вариант и за онлайн формат, ако пътуванията и събирането на много хора на конференции се окажат невъзможни.

В рамките на честванията предстои също кръгла маса „Бизнесът в подкрепа на образованието“ с щандове, на които ще има материали на участниците.

Календарът се допълва и с още събития. Вече мина едно от тях – демонстрация на нови сортове домати в партньорство с фирма, с която висшето училище работи.

Предстои за 75-годишнината да бъде валидирана марка.

Ще има също изложба „Пътят през годините“, университетската библиотека ще извади от архивите си най-старите издания. Планирани са и дни на отворените врати във винарската изба на Аграрния университет.

Търсят партньорство с граждански организации за Ботаническата градина

Аграрният университет търси законова възможност за създаване на сдружение съвместно с граждански организации, в което да си партнират за възстановяване на Ботаническата градина. Юристи оглеждат в момента как точно да бъде оформено то, за да се запазят собствеността и интересите на вуза, но да може да се ползва и енергията на граждански инициативи.

Двете страни заедно вече участват трайно в разчистването на Ботаническата градина, след като тя бе опасана с ограда. Ценните видове са маркирани. Почиства се инвазивната растителност с участието на преподаватели и студенти, като успоредно вървят и срещи с ландшафтни архитекти за изработване на план на бъдещата Ботаническа градина, която да се ползва не само за нуждите на вуза, а и от гражданите, като е достъпна и за туристи.

Наука в мрежа

Аграрният университет е получил предложение да подготви проект, с който да се включи в Мрежата на европейските университети. В нея вече бяха приети първите 5 български висши училища. Подписахме споразумение с Испания, Белгия, Полша и Исландия за общо проектно предложение, което ще бъде внесено в Европейската комисия, каза ректорът проф. Христина Янчева. Следващият етап за одобрение обаче е през 2022 г. Висшето училище вече е включено и в Националната пътна карта с идеята си да създаде Център за растително здраве, но се търси финансиране.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?