Аграрен университет-Пловдив взе участие на конференция на високо равнище EIT Food "Бъдещето на храните" в Брюксел
- 12:19, 30.10.2023
- 404
- 0
На 26 октомври в Брюксел бе проведена конференция на високо равнище на EIT Food "Бъдещето на храните" (https://futureoffood.eitfood.eu/). Аграрен университет- Пловдив бе представен от заместник-ректора по научна и проектна дейност проф. д-р Владислав Попов. Университетът е официалният български представител за България на Европейския институт за иновации и технологии в храните EIT Food.
Конференцията създаде уникална възможност за най-голямата хранителна общност в света да вдъхнови политиците чрез споделяне на опит, бизнес казуси и конкретни препоръки за това как заедно можем да направим промяна, за да трансформираме нашите хранителни системи. Със своя богат опит в развитието на иновации, внедряването им в агро-хранителната система и предоставянето на редовна обратна връзка към политическите институции, EIT Food спомага за оформянето на по-устойчива и прозрачна система, от която се нуждае света. Основен лектор на конференцията беше еврокомисарят г-жа Илиана Иванова. В изказването си тя поясни каква подкрепа оказва Европейската комисия в направленията иновации,
образование и научни изследвания. Г-жа Иванова посочи като пример инициативата на Европейската комисия „Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи“ и нейното официално стартиране, проведено на 13 октомври в Аграрен университет- Пловдив, като полезен инструмент за укрепване на регионалната иновационна екосистема в Европа в рамките на Новата европейска програма за иновации.
Комисар Иванова обърна особено внимание на ролята на образованието в процеса и подчерта значимостта на европейските университетски алианси, позовавайки се на първия "зелен" алианс UNIgreen https://unigreen-alliance.eu, в сплотяването на европейското образователно пространство и зелените политики на ЕС. UNIgreen e първият алианс в Европа по аграрни, биотехнологични и природни науки, който обединява осем университета, а Аграрен университет- Пловдив е партньор в него.
Проф. д-р Владислав Попов, управител на EIT Food Хъб България, проведе среща с комисар Иванова. Той изрази благодарност за подкрепата към европейската научно-изследователска и иновационна екосистема. Двамата обсъдиха ключовите моменти от конференцията „Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи“, която се проведе в Аграрен университет-Пловдив, както и бъдещите възможности за развитие на научно-изследователска и иновационна екосистема в България.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.