49

Аграрен университет-Пловдив инициира "Зелено училище в зелен университет"

Аграрен университет- Пловдив е партньор в европейския университетски алианс UNIgreen- първият в Европа „зелен“ алианс по агрономически, биотехнологични и естествени науки.

Университетът заедно с основни и средни училища от Пловдив и страната стартират съвместната инициатива – „Зелено училище в зелен университет“.

Целта на инициативата е споделяне на иновации и добри практики в областта на образованието, популяризиране на приложението на науката във всекидневния живот, както и използване на науката като инструмент за развитие на познанията на децата и любов към аграрното образование и природните науки. Земеделието не само дава чиста храна, но и развива доброто отношение към земята, към животните и растенията, към околната среда.

На 2 ноември се проведе първата среща - ученици от 4-ти и 7-ми клас на ОУ „Елин Пелин“ – Пловдив посетиха Аграрeн университет – Пловдив.

Основно Училище "Елин Пелин", гр. Пловдив има вече 85 годишна история. За своя принос в образователното дело през 2000 година училището е наградено с орден "Кирил и Методий" - ІІ степен, а година по-късно, на юбилейното тържество по случай 70 години от основаването му, е удостоено с престижната награда "Зелен флаг". Това е авторитетна европейска награда, която се присъжда от Фондацията за екологично образование в Европа на училищата, успешно реализирали програмата "Екоучилище".

Доц. д-р Йорданка Карталска и гл. ас. д-р Катя Димитрова от Катедра “Микробиология и екологични биотехнологии” показаха на учениците в лабораторни условия чудния и невидим свят на микроорганизмите. Децата с интерес наблюдаваха формата на различни бактерии, дрожди и плесенови гъби.

В оранжерията на университета децата видяха ягоди, марули,  лук и спанак и поеха ангажимент да посещават често университета, за да могат да помагат в отглеждането на културите.

На 10 ноември доц. д-р Цветанка Райчева от катедра „Ботаника“ показа на ученици магията на кореновата система на растенията. Запленени от увлекателните думи, децата в края на лекцията споделиха, че така представен, учебният материал е лесен и приятен и изявиха желание за допълнителни срещи по други изучавани от тях теми.

На 16 ноември гости на Аграрен университет бяха децата от Центъра за специална образователна подкрепа - гр. Пловдив. Учениците разгледаха университетски лаборатории и опитни полета и обещаха да се грижат за земята и природата, така че да я запазим чиста и плодородна.

Сътрудничеството между средното и висше образование е не просто за добруването на децата, но също и за развитието на техните бъдещи житейски умения. 

Всички преподаватели в образователни институции, които желаят да се включат в инициативата на университета могат да изпратят имейл на [email protected].

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?