49

Аграрен университет - Пловдив и Европейската комисия дадоха старт на Регионалните иновационни долини за биоикономика и хранителни системи

Генерална дирекция "Изследвания и иновации" на Европейската комисия и Аграрен университет-Пловдив, в тясно сътрудничество с Инициативата BIOEAST, дадоха официален старт на „Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи". 

 

Това е инициатива на Европейската комисия, която ще допринесе за новата Европейска иновационна програма и нейната пилотна дейност за изграждане на 100 регионални долини за дълбокотехнологични иновации. Тези "долини" имат значителен потенциал да подкрепят и ускорят разгръщането на биоикономиката в селските и градските региони, да изравнят иновационното неравенство в ЕС, като по-голямо внимание ще се обръща на страните от Централна и Източна Европа. Събитието бе в хибриден формат и близо 500 човека от цяла Европа присъстваха на живо и онлайн. .

Специално видеообръщение направи еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж г-жа Илиана Иванова, а министър-председателят акад. Николай Денков лично поздрави участниците и се срещна с водещите организатори. Както "Марица" писа, в рамките на същата среща той обяви, че единствената от страната Регионална иновационна долина Пловдив за дълбоки технологии в биоикономиката и хранителните системи е одобрена за финансиране от ЕС.

Премиерът отчете ролята на биоикономиката за укрепване на местните агрохранителни вериги

и за създаване на по-здрави връзки между бизнеса и академичните среди. Подчерта, че държавата може да подкрепи създаването на междуведомствена комисия за развитие на биоикономиката в страната, както и да подкрепи нова инициатива за специална програма за партньорство на държавите от BIOEAST в областта на биотехнологиите, биоикономиката и биобазираните индустрии.

Необходимостта от подкрепа на 8-те български университета, партниращи в европейски университетски алианси, бе изтъкната от ректора на Аграрен университет- Пловдив проф. д-р Христина Янчева. Тя представи алианса UNIgreen, в който Аграрен университет членува, и неговите представители проф. Julian Cuevas и д-р Marta Mendel. В своето слово проф. Янчева подчерта, че сътрудничеството е крайъгълен камък на Регионалните иновационни долини, защото те ангажират основни заинтересовани страни от академичните среди, индустрията и местните власти за справяне с обществените предизвикателства.

Директорът на дирекция „Здрава планета“ на Европейската комисия д-р John Bell почерта, че европейското законодателство и директиви са налице и сега е време за действие, като долините ще създават нови възможности за експериментиране и внедряване на иновациите пред иновационните общности. Министърът на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева очерта

подкрепата на държавата за младите предприемачи и иноватори за интегрирането им в Европа.

Висши представители на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка представиха инструментите на ЕС, които са съществени за създаването на мрежа от долини, като поясниха специфичните характеристики на долините и представиха успешни примери от държавите членки. Обсъдени бяха и възможностите за инвестиционна подкрепа на иновационни проекти на компании, стартиращи фирми, университети и изследователски центрове чрез участие в Съвместното предприятие за кръгова биобазирана Европа - CBE JU, като директорът г-н Nicoló Giacomuzzi-Moore предложи организиране на специален дискусионен форум на CBE-JU в България.

Участие взеха и представители на Европейския институт за иновации и технологии в храните EIT Food, както и европейски университетски преподаватели, български стартъпи и млади лидери за мнение.

В заключение, проф. д-р Владислав Попов, заместник-ректор на Аграрен университет-Пловдив подчерта, че възможностите на биоикономиката в България и ЦИЕ преминават през засилване на образованието и развитието на умения в биоикономиката, както и че Регионалната иновационна долина-Пловдив ще си партнира с Аграрния университет.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?