46

Аграрен университет- Пловдив е единственото в България висше училище в сферата на аграрните и природни науки, включено в Европейски университетски алианс

Аграрен университет- Пловдив е партньор в Европейски университетски алианс UNIgreen, одобрен за финансиране от Европейската комисия на 27 юли 2022 г.

Алиансът е първият в Европа проект за „зелен“ европейски университет по агрономически, биотехнологични и природни науки. В него са включени 8 партниращи университета: Университет в Алмерия- Испания, Аграрен университет- Пловдив, Аграрен университет на Исландия, Политехнически Институт в Коимбра, Португалия, Институт по биотехнологии в Париж Sup’Biotech - Франция, Университет в Модена UNIMORE - Италия, Варшавски университет по естествени науки - Полша, Институт HEPL в Лиеж -  Белгия.

Транснационалният алианс UNIgreen се позиционира като знакова европейска образователна и научно-изследователска институция чрез утвърждаване на връзките между партньорите в областите образование, научни изследвания, иновации, добри практики и трансфер на знания.

Преподавателите от партньорските университети ще могат да работят по интердисциплинарни международни проучвания и проекти. Студентите ще имат възможност да се обучават по програми, разработени колективно от партньорските организации, да участват на живо или виртуално в процес на обучение, да обогатяват чуждоезиковите си умения и да повишават нивото си на професионална квалификация.

Предизвикателствата на екологичния и цифров преход на Европа изискват нови стандарти в образованието и науката, както и промяна в начина на взаимодействие между образователния състав, обучаващите се и социалната среда. Нужни са нови устойчиви практики, които да бъдат в съответствие с нормите за опазване на природата. Мрежите от висши учебни заведения и научни центрове са институциите, които да служат като катализатор за промяната в потребителското поведение. Те са отговорни и за изграждането на нови зелени и устойчиви академични и научни знания и практики, прилагането им от експертите и имплементирането им в образователната, научната и социалната среда. Това е и целта на новосъздадения алианс UNIgreen.

Европейските университетски алианси са инициатива за споделяне на ресурси и опит, като в момента в Европа съществуват 44 алианса, включващи 340 висши училища от целия континент. Аграрен университет- Пловдив е единственото висше училище в България в сферата на аграрните и природните науки, включено в Европейски университетски алианс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
КРАВАРОВ

КРАВАРОВ

01.08.2022 | 11:39

ЩОМ ШИЛЕТО НАПРАВИЛ ГРАДА С НАЙ -МРЪСНИЯ ВЪЗДЪХ Е ДОЦЕНТ ТАМ-ЗАКРИВАЙ ГО. ОБУЧЕНИЕТО Е ПЪЛЕН ФАРС- АГРОНОМИ НЕ РАЗЛИЧАВАТ ПШЕНИЦАТА ОТ ЕЧЕМИКА ИНАЧЕ ТАПИЯТА МУ Е ОТЛИЧНА. ЩЕ РАЗИГРАВАТ ПАК ТОМБОЛА ЗА ДЖИБКА БЕЛКИМ СЕ ХВАНЕ НЯКОЙ БАЛЪК ДА СЕ ЗАПИШЕ ТАМ

Отговори
0 0
Петров

Петров

28.07.2022 | 12:36

Защо съществува това учебно недоразумение ! Дядо на село е по-компетентен в земеделието.

Отговори
0 2
Петрова

Петрова

28.07.2022 | 14:09

С мотиката и сезала :) Не ставайте смешен! По-голямата част от хората развиващи успешно земеделие са възпитаници точно на това висше учебно заведение.

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?