49
Следвайте ни

Агент 007 влезе в уроците по литература

viber icon

Джеймс Бонд от хитовата американска поредица и инспектор Стрезов, който през соца предизвикваше с криминални загадки в списание "Космос", прокарват най-прекия път до литературата за днешните тийнейджъри. ПГТСТ „Гоце Делчев“ използва литературни и филмови герои в бинарни уроци, които комбинират материала по литература и английски език. След като това се оказа  интригуващо за гимназистите, сега школото ще сподели опита си с Чехия, където също да пробват нестандартния подход.

Шефката на тукашната гимназия Бойка Борисова и учител по история  ще пътуват до Прага по програма „Еразъм“. Там ще бъде представена иновацията, която Автото въведе още миналата година – в седмица на бинарните уроци бяха проведени интердисциплинарни часове с учители по няколко предмета: български език и английски, химия и английски, литература и английски.

Урокът по литература например поставил фокуса върху криминалния жанр. Започнал с кратки видеа с откъси от „Агент 007“ и „Баскервилското куче“. После станало въпрос и за Шерлок Холмс и Агата Кристи. След упражнението за слушане по английски самите ученици влезли в роли. После сравнявали българския литературен герой на Богомил  Райнов – Емил Боев, с американски му „колега“ Джеймс Бонд, измислен от Иънг Флеминг.

Възприема се изключително добре от учениците, повишава тяхната ангажираност и внимание в клас, казва Бойка Борисова. Два от бинарните уроци били проведени и онлайн.

Пак по програма „Еразъм“ Борисова ще сподели добри практики за иновативно обучение и в Испания.

Те бяха представени днес в училището на конференция по повод Деня на „Еразъм“. Напролет школото  ще изнесе открит урок и в учебно заведение-партньор, във видинското Ново село, като гостуването е по програма „Иновации в действие“. Там ще бъде показан урок в професионалната област, в която обучава пловдивската гимназия. Темата опаковки ще съчетае материал по стокознание, химия, български език и литература, английски, изобразително изкуство.

Продължава активно и работата по проектите „Подкрепа за успех“ и „Подкрепа за дуалната система“ – по втория тази година десетокласниците ще имат 70 часа допълнително обучение. Проектите по „Еразъм“ добавят още възможности – ученици и учители вече са били на обмени в Словения, Хърватия, Турция. Всяко участие носи на учениците допълнителна мотивация и нови преживявания при 10-дневен престой в чужбина, казва Бойка Борисова. Конкуренцията кой да замине е голяма – могат само отличници, без отсъствия и с добра мотивация.

Двама от тях бяха наградени за отличното си представяне – Виктор Борисов и Величко Терзийски от 10. А глас, които учат „Спедиция и логистика“. Това лято момчетата били в групата, която пътувала до село Марковци в Словения, за да добави към базовите знания по специалността практически и бизнес умения. Работихме по 10 теми, например общуване в бизнес среда, разказва Виктор. За Величко участието било полезно именно заради практическата насоченост и надграждането. Двамата създали и нови приятелства, които сега поддържат през специална група в Whatsapp, в която са и участниците от другите държави. Момчетата са амбицирани да продължат в университет със същата специалност. „Живеем в глобален свят, всяка фирма има отдел за логистика, без това транспортът е невъзможен“, изтъкват те и виждат добри перспективи за своето кариерно развитие.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?